Tvrtka Lin Chulein ponudila najvišu cijenu

Kineski restoran na riječkom Jadranskom trgu u prostoru bivšeg El Rija

Robert Frank

Tvrtka Chun Leija ponudila je iznos zakupnine od 89 kuna po četvornom metru, odnosno 30.527 kuna mjesečno za prostor od 343 četvorna metra



 Umjesto sajma knjiga, a prethodno ugostiteljskog objekta, u bivšem prostoru El Rija na Jadranskom trgu 4 ubuduće će se nalaziti kineski restoran. Na ovotjednoj javnoj usmenoj licitaciji najvišu cijenu po četvornom metru za taj je poslovni prostor u vlasništvu Grada Rijeke ponudila tvrtka Lin Chulein. Ona je, naime, ponudila iznos zakupnine od 89 kuna, odnosno 12 eura po četvornom metru. S obzirom na to da poslovni prostor ima 343 četvorna metra, mjesečni zakup iznosit će 4.116 eura, odnosno 30 tisuća kuna. 


    Vijest o tome da će se na prestižnoj lokaciji na Korzu uskoro otvoriti kineski restoran, u gradskim je kuloarima izazvala različite reakcije. Od onih koji su protiv dolaska kineskog restorana jer smatraju nespojivim da u mediteranskom gradu centralno mjesto na Korzu zauzima kineska prehrana, do onih koji nemaju ništa protiv da Chun Lei, a to je osnivač tvrtke Lin Chulein koja je postala zakupac El Rija, Riječanima ponudi svoje specijalitete. 


   Pet mogućnosti


Stoga smo Gradu Rijeci postavili pitanje da li kineski restoran kao sadržaj zadovoljava potrebe grada i građana, na što su odgovorili kako nema gotovo nijednog europskog grada koji u užem centru nema kineski restoran. 




    – Stoga vjerujemo da je ovakva ponuda potpuno prikladna i za Rijeku. Navedena tvrtka u postupku javnog natječaja izlicitirala je poslovni prostor za navedenu oglašenu djelatnost i vjerujemo da će ponuđeni sadržaj udovoljavati potrebama građana i turista, poručuju iz Grada. 



Neslužbeno smo saznali da je jedan od problema na koji potencijalni zakupci pokušavaju ukazati, ali očito bez sluha gradskih vlasti, činjenica da je gotovo trećina prostora El Rija nekoristan skladišni prostor za što se ipak mora platiti puna, a ne umanjena cijena po četvornom metru. Po svemu sudeći, po takvoj kalkulaciji osim kineskog restorana nitko drugi u El Riju nije pronašao svoj ekonomski interes. 



    Na javnom natječaju objavljenom 22. ožujka 2012. godine, Grad Rijeka je oglasio davanje u zakup poslovnog prostora El Rio za pet mogućih djelatnosti s različitim početnim cijenama četvornog metra. 


    Za ugostiteljsku djelatnost – priprema i usluživanje hrane i pića, početna zakupnina po četvornom metru iznosila je 11,60 eura, odnosno 86,64 kuna. Tvrtka kineskog vlasnika, koja se uz riječku tvrtku Hana i Mi jedina javila na natječaj, izlicitirala je neznatno veću cijenu, tek dvije kune od početne. 


    Prilično je čudno kako se za ostale četiri djelatnosti predviđene javnim natječajem na javni usmeni natječaj nije javio nitko drugi. 


   Slab interes


To znači da za ugostiteljsku djelatnost priprema i usluživanje pića, uz početnu zakupninu od 20,88 eura, odnosno 155,95 kuna, nitko nije bio zainteresiran. Isto kao ni za djelatnost trgovine brendirane odjeće, uz početnu zakupninu od 20,88 eura, odnosno 155,95 kuna. Interesa nije bilo ni za djelatnost trgovine brendirane obuće, uz identičnu početnu zakupninu. Iako je Grad Rijeka kroz javni natječaj ponudio djelatnost specijalizirane trgovine vina i ugostiteljstvo, uz početnu zakupninu od 20,88 eura, odnosno 155,95 kuna nitko se čak ni u tom poslu očito nije pronašao. 


    Iako logika sama po sebi nameće zaključak kako su početne cijene zakupa po četvornom metru previsoke, što potvrđuje potpuna nezainteresiranost za zakup atraktivnog prostora na jednoj od frekventnijih i atraktivnijih lokacija, u Gradu Rijeci tako, ispada, ne misle. 


    – Napominjemo da je cjenik početnih cijena zakupnine za 2012. godinu utvrđen Odlukom Grada te da su cijene neizmijenjene u odnosu na 2011. godinu, a ne razlikuju se bitno ni od cijena u drugim gradovima, gradsko je objašnjenje izostanka interesa potencijalnih zakupaca. 


    Iz Grada, inače, poručuju kako raniji zakupac El Rija, tvrtka Rijekatekstil-Domus, ima evidentiran nepodmiren dug u iznosu od 18 tisuća kuna za dio ožujka 2012. godine, koji će, prema primopredajnom zapisniku, biti podmiren do kraja ovog mjeseca.