Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
24. siječnja 2020.
Baza za europsko tržište

Kineska delegacija u sjedištu PGŽ: Hoće li biti velikih investicija?

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 25. travanj 2019. u 17:48 2019-04-25T17:48:00+02:00

Predstavnici kineske delegacije iskazali su interes za nove tehnologije, pametne gradove, ulaganja u elektroniku, ICT sektor, rekao je župan Zlatko Komadina. Šef kineske poslovne delegacije Feng Weidong nada se razvoju suradnje korak po korak

RIJEKA Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je sastanak s predstavnicima kineske međunarodne gospodarske komore za privatni sektor i tvrtke China Huzhou Optoelectronic Technology Co.Ltd., a na sastanku je bilo riječi o projektima Primorsko-goranske županije te mogućnostima suradnje.

Komadina je novinarima kazao da su predstavnici kineske delegacije iskazali interes za nove tehnologije, pametne gradove, ulaganja u elektroniku, ICT sektor, pri čemu su im predstavljene poslovne zone u PGŽ-u, te mogućnosti da se pozicioniraju u našoj regiji kao vratima Europe.

Prvi korak

Župan kaže da su poslovni ljudi iz Kine iskazali interes za naš kraj, s obzirom i na tradiciju suradnje naše županije s Kinom, što izrazito cijene. Šef kineske poslovne delegacije Feng Weidong kazao je da je prvi puta ovdje, te se nada razvoju suradnje, a ići će se, kaže, korak po korak. Smatra da je naša regija dobro mjesto kao baza za ulazak na europsko tržište, a spomenuo je ponovno napredne tehnologije koje razvija kineska kompanija u segmentu rasvjete, te mogućnost unaprijeđenja infrastrukture.

Vedran Kružić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ rekao je da su razgovori s kolegama iz Kine dokazali da su u Županiji bili u pravu kada su odlučili regiju transformirati u smjeru pametnih tehnologija i pametnih gradova jer su, kaže, ozbiljni investitori koji dolaze i traže među našim tvrtkama i u našoj regiji partnera za ulazak na europsko tržište itekako prisutni upravo u modernim tehnologijama.

Zajedničko ulaganje

Kružić je istaknuo da su kineskoj delegaciji predstavili naše investicijske potencijale i najrazvijenije regionalne sektore da u njima pokušaju naći partnera za jedan »joint venture« (zajedničko ulaganje) koji bi trebao biti prvi korak dolaska kineske kompanije na ovo područje, najavio je Kružić. Nije, međutim, precizirao o čemu je riječ. Spomenuo je centre kompetencije te projekt nove inovacijske arene na sveučilištu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.