Mjesto za svakodnevne susrete

Katolički skauti uselili u prostor u Užarskoj ulici

Mirjana Grce

Novi centar blagoslovio nadbiskup mons. Ivan Devčić

Novi centar blagoslovio nadbiskup mons. Ivan Devčić

Novi prostor skautima je ustupila Nadbiskupija, kao i prethodni. Sami su ga obnovili u 3.270 volonterskih sati



RIJEKA  Katolički skauti otvorili su svoje nove prostore u centru Rijeke, u Užarskoj ulici 3, u prolazu uz Croatia Records, nasuprot crkve Uznesenja Marijina, a njihov novi centar blagoslovio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.


– Radostan sam što smo danas ovdje i svjedočimo iznimnom radu katoličkih skauta. Posebno me raduje što su katolički skauti krenuli iz Rijeke i proširili se u devet biskupija diljem Hrvatske. Marin Miletić je naš vjeroučitelj, on je pokretač, vrsni motivator koji ne prestaje u intenzitetu djelovanja sve ove godine. Marin je srce katoličkih skauta i primjer predanja koji se ne umara. Veseli me što su skauti otvoreni, što primaju svakog u potrebi i svjedoče konkretnu kršćansku ljubav. Neka im novi prostori služe na dobro svih ljudi kojima svakodnevno izlaze u susret. Preporučam mladima da se uključe u pokret katoličkih skauta i tako rade na boljitku cijelog društva – poručio je nadbiskup Devčić. Podsjetio je da su skauti posebno aktivni tijekom ljeta – godinama ugošćuju djecu iz Srebrenice, Banjalučke biskupije, beskućnike iz kontinentalne Hrvatske… Novi prostor za djelovanje skautima je, kao i prethodni, ustupila Nadbiskupija. Sami su ga u 3.270 volonterskih sati obnovili te vrlo lijepo uredili.


– Posebnost projekta obnove ovog prostora je u tome što su skauti sami vodili i priveli kraju oko 90 posto svih radova. Projekt je izradila mlada arhitektica Sabina Marov; studio na željeznoj konstrukciji dizajnirao je mladi inženjer i umjetnik Jure Lisak, dok je profesor iz Doma mladih Josip Kovačić vodio organizaciju radova. Desetak skauta je prije i poslije svoga posla svakog dana u tjednu, osim nedjelje, dolazilo i ovdje radilo. Tako su katolički skauti sami, ne samo dizajnirali prostor, nego ga i uredili: postavili kompletno nove elektro i hidroinstalacije, sanitarije, pločice, betonirali pod, postavljali laminat, knauf, izveli tapetarske i sve ostale radove – objasnio je Marin Miletić, utemeljitelj i voditelj skauta.




Tko god dođe u nove prostore skauta, moći će putem stalnog postava fotografija upoznati čime su se skauti do sada bavili. S još više aktivnosti bavit će se i od sada, Miletić je nabrojio: svaki dan u tjednu novinari i voditelji na Radiju Skaut imaju program do 13 sati, ponedjeljkom navečer okupljaju se skauti sv. Mihaela, utorkom srednjoškolci, srijeda je rezervirana za robotiku i programiranje, četvrtak za videoprodukciju i ekumenske susrete, petak za obiteljsku zajednicu.


Subotom navečer su druženja, a nedjeljom večernje novinarske radionice. Posebnost je i u tome da skautTV, skautsku internetsku televiziju vodi Ivan Špoljarić, član druge kršćanske crkve,  čime također katolički skauti svjedoče svoju otvorenost.


Po potrebi se u prostorijama organiziraju i instrukcije za siromašnu djecu, objasnio je Miletić zahvalivši Riječkoj nadbiskupiji i svim donatorima koji prate skaute u brojnim projektima.


Otvorenju su nazočili predstavnici brojnih ustanova i udruga, više svećenika Riječke nadbiskupije, predstavnik Primorsko-goranske županije, gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, predstavnici drugih vjerskih zajednica, nekih medija i drugi.