HDZ predložio, vijećnici prihvatili

Kastavskom župniku Franji Jurčeviću nagrada za životno djelo

Barbara Čalušić

Franjo Jurčević dugogodišnji je župnik u Kastvu / Snimio Ivica TOMIĆ

Franjo Jurčević dugogodišnji je župnik u Kastvu / Snimio Ivica TOMIĆ

Predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Arsen Jardas kazao je da se kastavskom župniku Franji Jurčeviću nagrada za životno djelo dodjeljuje zbog njegova dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima. Za ovu nagradu bio je predložen i Lauro Sprohar



KASTAV Grad Kastav ove će godine nagradu za životno djelo dodijeliti kastavskom župniku Franji Jurčeviću. Velečasnog koji je svojevremeno osuđen na tri mjeseca uvjetne kazne zbog rasne i druge diskriminacije u postupku koji je protiv njega vodilo Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, za ovu je nagradu predložio kastavski HDZ, a Gradsko vijeće Kastva na svojoj je posljednjoj sjednici prijedlog prihvatilo većinom od 13 glasova oporbe i vladajuće koalicije prevođene SDP-om. Suzdržana je bila tek SDP-ovka Mirela Smojver.


Problem OPG-a


Kako je objasnio predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Arsen Jardas, župniku Jurčeviću nagrada za životno djelo dodjeljuje se zbog njegova dugogodišnjeg rada, snažne osobnosti, pristupačnosti i volje da služi svojim građanima.


Osim ovogodišnjeg laureata Jurčevića, a za kastavsku nagradu za životno djelo bio je predložen i Lauro Sprohar kojeg je predložilo Glazbeno društvo Spinčići kao svog člana koji 63 godine sudjeluje na manifestacijama koje društvo organizira.




Na komentar Vjekoslava Rubeše iz Akcije mladih da je očito prije izglasavanja ove odluke postojao konsenzus da se kastavskom župniku dodijeli nagrada budući da je Odbor za izbor i imenovanja po tom pitanju donio jednoglasnu odluku, Jardas je kazao da godine provedene u glazbenom društvu baš i nisu preduvjet za dobivanje nagrade za životno djelo.


– Da je bar Lauro imao snažnu osobnost, konstatirao je Rubeša.


Nagrade Grada Kastva za 2019. godinu idu Jadranki Rubeša, profesorici u kastavskoj školi, čiji su zapisi i serije priča, kako stoji u obrazloženju, dragocjen materijal o kastavskoj, primorskoj pa i hrvatskoj kulturi i načinu življenja, te OPG-u Dejana Rubeše za očuvanje i razvijanje vinogradarske i vinarske tradicije Kastavštine.


Potonja nagrada izazvala je vijećničku diskusiju, a HDZ-ov Tomislav Špoljarić pitao se je li obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo fizička ili pravna osoba ili pak obrt te je li uopće moguće godišnju nagradu dodijeliti OPG-u.


– Mislim da je ovdje jasna inicijativa da se u ovom slučaju nagradi i obitelj, a ne samo Dejan Rubeša, jer je upravo obitelj važan dio cijele te priče – poručio je vijećnicima gradonačelnik Matej Mostarac te je odluka o godišnjoj nagradi OPG-u Dejan Rubeša prihvaćena s 11 vijećničkih glasova, dok su trojica vijećnika HDZ-a bila protiv.


Spomenička renta


Kastavski vijećnici jednoglasno su usvojili prijedlog o smanjenju spomeničke rente na području Grada Kastva s tri kune na minimalni zakonski iznos od jedne kune po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili području kulturno-povijesne cjeline grada. Ova odluka stupit će na snagu 1. srpnja, a Marin Rančić iz Akcije mladih posebno je pohvalio ovu odluku, ističući da takav porez postoji valjda samo u Hrvatskoj, dok je njegov stranački kolega Vjekoslav Rubeša kazao da najradije ne bi podržao takvu odluku jer bi se za baštinu trebalo više izdvajati.


– No, s obzirom da spomeničku rentu plaćaju razni poduzetnici koji nemaju apsolutno nikakvu pogodnost zbog činjenice što su smješteni u staroj jezgri, podržat ću prijedlog, ustvrdio je Rubeša.


Gradonačelnik Matej Mostarac smanjenje spomeničke rente objasnio je analizom koja je utvrdila da će se znantno veći iznosi od dosadašnjih dobiti putem državnih i europskih sredstava nego kroz ovu gradsku mjeru.