Podrška grada

Kastavski vrtić i osnovna škola imaju standarde iznad većine drugih ustanova u Hrvatskoj

Andrea Bralić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U školi su djeci na raspolaganju pedagog, psiholog, logoped i socijalni pedagog, a logopeda uskoro dobiva i vrtić čiji djelatnici ulažu velike napore u inkluziju i rad s djecom s razvojnim teškoćama, a njihov model rada usvojili su brojni drugi vrtići



KASTAV Zahvaljujući i podršci Grada Kastva, kastavski vrtić i osnovna škola imaju standarde koji uvelike nadilaze većinu ustanova u Hrvatskoj. Izvješća o godišnjem planu i programu rada prihvaćena su na posljednjoj sjednici Vijeća uz čestitke ravnateljicama Sandri Krpan i Heleni Ninković Budimlija na rezultatima. Školu »Milan Brozović« ove godine polazi 904 učenika u 47 razreda, a od toga 140 pripada glazbenoj školi. Ono što nije uobičajeno u svim školama je činjenica da su djeci na raspolaganju pedagog, psiholog, logoped i socijalni pedagog. Ravnateljica Krpan je naglasila kako je u ovom trenutku nužno raditi na obnovi informatičke mreže kako bi se što uspješnije mogla provoditi nastava iz predmeta informatika.


Prosjek – 4,35


– Za potrebe izvođenja programa produženog boravka potrebno je urediti prostoriju koja se nalazi uz školsku knjižnicu zbog povećanja broja zainteresiranih roditelja za takav način zbrinjavanja djece po završetku nastave. Predviđena prostorija je u vrlo derutnom stanju i zahtijeva kompletnu sanaciju podova i zidova, kazala je Krpan.


Zanimljiv je i podatak da je na kraju školske 2017./2018. godine pozitivno ocijenjeno svih tadašnjih 749 učenika, a srednja ocjena od prvog do osmog razreda je visokih 4,35. Čak 54,47 posto učenika škole postiglo je odličan uspjeh na kraju školske godine.




Dječji vrtić »Vladimir Nazor« Kastav već tri godine ima svog djelatnika među županijskim laureatima u povodu Svjetskog dana učitelja, a ove godine tu je nagradu dobio i sam vrtić u kojem u 18 skupina boravi 340 djece u čak pet objekata.


Ravnateljica Helena Ninković Budimlija upoznala je vijećnike s brojnim programima i projektima među kojima su posebno ponosni na projekt Halugica iz kojeg je proizašlo izdavanje slikovnice za djecu istoimenog naziva te projekt Postcards to Space u suradnji s NASA-om. Djelatnici ulažu velike napore u inkluziju i rad s djecom s razvojnim teškoćama, a njihov model rada usvojili su brojni drugi vrtići.


Stručna pomoć


I kastavski vrtić će uskoro dobiti logopeda jer ima sve više djece kojima je u najranijoj dobi potrebna stručna pomoć i poticaj.


– U vrijeme velikog nedostatka logopeda na naš se natječaj javilo troje kandidata što nas posebno veseli tako da će kastavski vrtićari uskoro dobiti značajnu stručnu pomoć u svom razvoju. U ovom trenutku čak 150 djece treba neki oblik pomoći logopeda, kazala je Ninković Budimlija.


Ona je vijećnike upoznala i s problemom koji se javio širenjem vrtića na pet objekata. Naime, sve teže nalaze tehničko osoblje. Nekada se na natječaj za čistačicu vrtića javljalo i stotinjak osoba, a danas jedva pristigne jedna molba, navela je ravnateljica kastavskog vrtića.