Prikupljanje otpada

Kastavski gradski vijećnici odabrali Čistoću

Andrej Petrak

Prikupljanje otpada na području Kastva obavljat će KD Čistoća / Snimio Sergej DRECHSLER

Prikupljanje otpada na području Kastva obavljat će KD Čistoća / Snimio Sergej DRECHSLER

Trenutno nemamo tehničkih niti drugih mogućnosti odabrati nikog drugog osim Čistoće.  Zona gospodarenja otpadom koju razvijamo u Kastvu jedan je od ključnih strateških projekata u sljedećih pet godina, rekao je Ivica Lukanović



KASTAV Uslugu prikupljanja komunalnog otpada na području Kastva Gradsko vijeće dodijelilo je riječkom KD-u Čistoća, iako ne bez negodovanja dijela vijećnika. HDZ-ov Josip Gabrić ističe da se nikako ne može složiti s načinom rada Čistoće, kad i u bližoj okolici postoje puno bolji primjeri zbrinjavanja otpada, dok je Vjekoslav Rubeša iz Akcije mladih rekao da ne može podržati odluku koju smatra nezakonitom.


– Činjenica da nemamo zagarantirano odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada, govori da odluka nije u skladu sa zakonom. Nisam pripremio amandman, kao što se dogodilo u Klani. Nema smisla uvoditi odvojeno prikupljanje u odluku ako ne postoji plan ni mogućnosti za to gdje onda  zbrinuti odvojeni biorazgradivi otpad. Smatram da će građani ostati jako oštećeni cijenom i da je trebalo naći neki drugi način ranije – rekao je Rubeša.


SDP-ova Mirela Smojver drži da je odluka zakonita jer se spominje da se biootpad prikuplja odvojeno od kartona i drugog otpada. Zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić ističe da, premda se Kastav odlučio da ove poslove povjeri KD-u Čistoća, ne znači da ako se u budućnosti činjenice promijene, ne mogu donijeti drugačiju odluku. Gradonačelnik Matej Mostarac pozvao je sve Kastavce da se dokažu kao zajednica u kojoj će se prikupljati najmanje otpada, zahvaljujući odvajanju na kućnom pragu.




– Dokažimo se kao grad koji to najbolje radi. Kad to ostvarimo, možemo jedan na jedan pregovarati s Čistoćom da je nama ova cijena prevelika i da nema smisla da plaćamo više, kad kod nas nastaje najmanje otpada. Ili to, ili ćemo se odlučiti za drugu opciju. Grad je već krenuo u pripremu sve potrebne infrastrukture. Razvijamo svoju zonu gospodarenja otpadom, u kojoj će biti smješteno i reciklažno dvorište i drugi pogoni. Nadamo se da ćemo u budućnosti moći krenuti prema zero wasteu. U suradnji s Viškovom i Klanom već razmatramo studije opravdanosti da naše tri lokalne jedinice u budućnosti samostalno preuzmu poslove odvoza komunalnog otpada na našem području – rekao je Matej Mostarac.


Zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Ivica Lukanović primijetio je da je Čistoća dugo pružala uslugu koja je bila vrlo jeftina, a kvalitetna, no sad je ta usluga postala preskupa.


– Razlog je u tome što se u tom komunalnom društvu predugo spavalo. Kao menadžer sigurno ne bih vodio takvu politiku Čistoće. Zašto ponavljati stare obrasce kad su se javile jeftinije metode zbrinjavanja otpada, poput strojeva koji automatski razvrstavaju otpad na korisne sirovine. Trenutno nemamo tehničkih, niti drugih mogućnosti odabrati nikog drugog osim Čistoće. Potrebna nam je kritična masa u riječkom prstenu za jedan hrabri iskorak. Zona gospodarenja otpadom koju razvijamo u Kastvu jedan je od ključnih strateških projekata u sljedećih pet godina. Puno toga je već napravljeno i bilo bi korisno kad bismo održali prezentaciju ovog projekta na jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća – rekao je Ivica Lukanović.