Mladi inovacije

Kastav ovog vikenda domaćin najboljim mladim inovatorima iz cijele Hrvatske

Slavica Kleva

S prošlogodišnje izložbe u Bakru / Foto Sergej Drechsler

S prošlogodišnje izložbe u Bakru / Foto Sergej Drechsler



KASTAV – Hvalevrijedan projekt u organizaciji kastavske gradske uprave predstavljen je na konferenciji za novinare. Grad Kastav, je naime, domaćin dvanaeste po redu Nacionalne izložbe pod nazivom Mladi@inovacije.


Savjetnica za društvene djelatnosti u Gradu Kastvu Andrea Bralić naglasila je značaj izložbe koja se organizira dvanaestu godinu zaredom, da je organizator ovogodišnje manifestacijer Savez inovatora Primorsko-goranske županije, ali i istaknula potporu Saveza riječkih inovatora, KIN Kastav, Udruge inovatora Šterika iz Praputnjaka, UI Internova Matulji, IN kluba Rijeka, ZTK Rijeka te kao suorganizatore spomenula Elektroindustrijsku i obrtničku školu Rijeka, Srednju školu za elektroniku i računalstvo Rijeka, Tehničku školu Rijeka i Savez inovatora Zagreb.


– Trenutak je da se prisjetimo davne 2008. godine, samih početaka organiziranja izložbe, a na inicijativu Kluba inovatora Grada Kastva. Danas je pred nama veliki izazov, jer uz potporu PGŽ-a, Zajednice tehničke kulture te našeg Grada, moramo opravdati nastojanja da mladi, kreativni ljudi iskažu svoj potencijal, nastavio je u istom tonu zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić.




Od nekad skromnih početaka izlaganja inovacija u staroj gradskoj vijećnici, stigli smo do organizacije izložbe u velikoj sportskoj dvorani. Od nekadašnjih skromnih tek dvanaestak izložaka, stigli smo do respektabilnih 55 izložaka, a kroz protekle godine bilo je na izložbi vrlo vrijednih ideja i projekata, nastavio je Jurčić.


Od kada se ovoj organizaciji priključio i Grad Bakar, a bilo je to 2013. godine, te 2017. godine i Općina Matulji, mi praktički održavamo uvjetno rečeno, triennale, svake godine se kao domaćin izmjenjuju tri jedinice lokalne samouprave, kazao je Jurčić te iskoristio prigodu čestitati organizatorima, od inovatora do školskih struktura.


Izložba će biti otvorena u petak u 11 sati u školskoj sportskoj dvorani Matija Katalinić, a ove godine je riječ o izložbi na kojoj će se moći vidjeti najbolji radovi mladih inovatora iz cijele Hrvatske.


Prihvaćen je nastup i prezentacija izložaka iz Osječko-baranjske županije, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba, Požeško-slavonske, Koprivničko-križevačke te Primorsko-goranske županije, dok će se ove godne prvi put svojim inovatorskim radovima predstaviti mladi iz Bačke Palanke iz Vojvodine (Srbija).



– Ove godine će osim izložbe biti organiziran čitav spektar kreativnih radionica na kojima će mladi posjetitelji moći i aktivno sudjelovati. Tako se nastavlja organizacija Nacionalnog natjecanja u 3D printanju, treća po redu, gdje će sudionicima biti usmjeren zadatak na temu EPK 2020, bit će tu i radionica keramike, programiranje arduina, radionica elektronike, modelarska radionica, robotika, radionica-poligon za letenje DRON-om, CB radionica, prezentacija starih učila koju smo uspjeli organizirati s učenicima Sušačke gimnazije, najavio je Kazimir Mihić, tajnik Saveza inovatora.


Predsjednik ocjenjivačkog suda Boris Caput pak kazao je da će kao i svake godine odabrati one najbolje iz cijele Hrvatske. Ono što jest zanimljivo svakako je formiranje ocjenjivačkog suda mladih koji daju svoje ocjene i vjerujte, sudovi »mlade« i »stare« komisije se podudaraju, rekao je uz osmijeh Caput.