Uređaji za kontrolu brzinu

Kamere riječke policije snimile više od 40 tisuća prekršaja; Dio radara seli na nove lokacije, saznajte gdje

Darko Pajić

arhiva NL

arhiva NL

Još nema službenog odgovora kad će radari biti postavljeni na nove lokacije, jer policija izmješta dva uređaja zakontrolu brzinu iz Zvonimirove i čvora Draga



RIJEKA Od ukupno pet fiksnih uređaja za kontrolu brzine vozila, dva će biti izmještena s područja Grada Rijeke, te je Prometna policija već skinula kutiju u kojoj se nalazi radar na lokaciji u Zvonimirovoj ulici, kao i kutiju na čvoru Draga na riječkoj obilaznici.


Oba radara planiraju se izmjestiti, jedan na područje Policijske uprave Crikvenica, i to na dionicu jadranske magistrale između Jadranova i Crikvenice, dok bi drugi radar trebao biti instaliran na Krku, točnije na državnoj cesti 102, tzv. krčkoj magistrali.


Na pitanje kada će radari biti postavljeni na nove lokacije u ovom trenutku još uvijek nema službenog odgovora, jer tehničke službe MUP-a tek trebaju utvrditi postoje li uvjeti za početak korištenja novih lokacija. Izvjesno je tek da u Zvonimirovoj ulici umjesto dosadašnje dvije kutije, gdje se mogu postaviti radari, sada ostaje samo jedna, dok se ona na čvoru Draga ukida.




Samo u prošloj godini na području Policijske uprave Primorsko-goranske na temelju nalaza fiksnih radara za kontrolu brzine izdano je više od 40.000 prekršajnih naloga, te je za 31 posto povećan broj utvrđenih prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine.


Neslavni rekorder po suludo brzoj vožnji i dalje ostaje vozilo stranih registarskih tablica, koje je uhvaćeno pri brzini od 214 kilometara na sat na lokaciji kod portala tunela Škurinje na riječkoj obilaznici.


Predviđena kazna u ovom slučaju iznosi od 3.000 do 7.000 kuna koliko je određeno za vožnju 50 kilometara na sat iznad dopuštene na lokaciji izvan naseljenog mjesta. Prošle godine evidentiran je bitno veći broj prekršaja tijekom ljetne sezone kada je najčešće riječ o turistima i vozilima stranih registarskih tablica, odnosno vozačima, koji za razliku od lokalnog stanovništva, nisu upoznati s lokacijama na kojima radari kontroliraju brzinu. Mnogi Riječani ipak bolje znaju gdje se radari nalaze te je uputno smanjiti brzinu kretanja vozila.


U MUP-u je izdvojeno 4,68 milijuna kuna za nabavu ukupno 15 fiksnih radara, a financiranje je osigurano iz sredstava Nacionalnog programa za sigurnost prometa na cestama. Navedenih 15 uređaja za nadzor brzine instalira se na ukupno 30 mogućih lokacija u Rijeci, Zagrebu i Osijeku. Vrlo je izgledno kako će u MUP-u uskoro krenuti u nabavku dodatnog broja fiksnih uređaja, koji će se razmještati i u ostatku Hrvatske.