Prijedlog proračuna

KRALJEVICA Kapitalni projekti obnova kaštela i doma kulture

Biljana Savić

Projekt Putovima Frankopana  najveći i najvažniji  projekt  u 2019.  / Snimio Sergej DRECHSLER

Projekt Putovima Frankopana najveći i najvažniji projekt u 2019. / Snimio Sergej DRECHSLER

Prijedlog proračuna za 2019. godinu najveći je dosad i iznosi rekordnih 39 milijuna kuna. U odnosu na proračun iz 2018. riječ je o gotovo dvostrukom iznosu



KRALJEVICA Gradskom vijeću Grada Kraljevice upućen je prijedlog proračuna za 2019. godinu u rekordnom iznosu od 39 milijuna kuna.


U odnosu na proračun iz 2018. godine riječ je o gotovo dvostrukom iznosu, a projekcije za 2020. i 2021. godinu predviđaju 23 milijuna kuna godišnje.


Prijedlog proračuna je najveći do sada, jer je prije svega riječ o dodatnom investicijskom zamahu i realizaciji projekata koji po planiranoj dinamici trebaju biti završeni u 2019. godini.




Projekt Putovima Frankopana je najveći i najvažniji kapitalni projekt koji će biti realiziran 2019. godine. Izuzev njega, velika kapitalna investicija je sanacija Doma kulture i sporta u Kraljevici od skoro 2 milijuna kuna.


Ta će dva projekta uz financiranja iz sredstava EU-a opteretiti proračun zaduživanjem od 2,8 milijuna kuna.


Od investicija treba spomenuti nastavak gradnje ceste Podbanj 2, kao i uređenje Randićeve ulice, te pripremu realizacije nove ceste za Oštro.


Nastavlja se ulaganje u pomorsko dobro, zatim uređenje šetnice i plaže na Oštru i proširenje groblja u Kraljevici, a predviđena su sredstva za projektnu dokumentaciju širenja groblja u Šmriki.


Također, u proračunu za 2019. i projekcijama za 2020. i 2021. godinu je projekt novog centra Šmrike sa zgradom POS-a, s uređenjem parkirališta, Trga, dječjeg parka, dakle novog centra Šmrike gdje će dio mladih obitelji riješiti svoje stambeno pitanje.


Treba spomenuti i jedan od najvećih projekata u novijoj povijesti Kraljevice, projekt nove lučice Carovo, koji Grad sufinancira uz potporu Lučke uprave, Županije i u prvom redu kroz najveći dio sufinanciranja od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. Osim morskog dijela, grad financira novo parkiralište i uređenje parka u neposrednoj blizini lučice.



– Osobito me raduje činjenica da smo pored svih projekata već u proračunu 2018. godine, a što nastavljamo, osigurali božićnicu za naše umirovljenike u vrijednosti od 57.000 kuna. Božićnica će biti podijeljena u obliku potrošačkog bona svima čija mirovina ne prelazi 2.000 kuna. Također smo za 2019. godinu predvidjeli mogućnost sufinanciranja pomoći u kući, kaže načelnik Dalibor Čandrlić.



U proračunu za 2019. godinu rezervirana su sredstva za javne potrebe u sportu, kulturi, civilnom društvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.


Proračun je, kaže Čandrlić, rodno osviješten jer veliku brigu pokazuje za odgoj i obrazovanje. Plan je u vrtiću zaposliti stručnog suradnika – psihologa kojega do sada nisu imali.


Zadržava se standard u školi gdje se nastavlja financiranje produženog boravka za djecu od 1. do 4. razreda osnovne škole, rano učenje informatike od 1. razreda, logopedske vježbe koje su namijenjene školskom i predškolskom uzrastu.


Osiguravamo besplatne udžbenike i prijevoz učenika i studenata koje ne financira RH, također svim učenicima i studentim, koji ispunjavaju kriterije osigurana su sredstva za stipendije. Važna stavka u Proračunu za 2019. godinu su sredstva namijenjena za ulaganje u energetsku obnovu Osnovne škole Kraljevica.