Ministrica u posjetu

KOMPLEKS BENČIĆ Gradnja riječkog kulturnog kvarta ide po planu

Damir Cupać

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN



RIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima obišli su komples „Benčić” koji je pretvoren u veliko gradilište i izrazili su zadovoljstvo dinamikom radova koji bi trebali ovaj industrijski kompleks pretvoriti u riječki centar kulture. Ako dinamika bude ispoštovana, u 2020. godini novi riječki kulturni kvart dobit će novi Muzej grada Rijeke i Dječju kuću, uređenje javne površine, a nova zgrada Gradske knjižnice bit će otvorena 2021. godine.


Još ima posla


Gradonačelnik Obersnel naglasio je da se radovi obavljaju planiranom dinamikom, iako je vidljivo da ima još jako puno posla.


– To što je pred nama nije nikakva nepoznanica, ali iznenađenja uvijek može biti. Zadovoljan sam razinom infrastrukturnih radova, ali i programskim dijelom koji će biti objavljen u rujnu ove godine. Nastojat ćemo organizirati i posjete kompleksu za građane čim se vrijeme malo popravi, izjavio je Obersnel.




Ministrica Obuljen Koržinek naglasila je da je prije obilaska održan sastanak s čelnim ljudima riječke kulture na kojemu je bilo riječi i programskom dijelu projekta Europska prijestolnica kulture.



– Mislim da su programski sadržaji u skladu s onim što je Rijeka predložila u kandidacijskoj knjizi za EPK. Ono što su donedavno bili okviri, danas je koherentna cjelina i uvjerena sam da će Rijeka biti i te kako releventna Europska prijestolnica kulture. Dinamika realizacije infrastrukturnog i programskog dijela je dobra i ovaj je projekt dokaz kako se europska sredstva i nacionalna sredstva mogu staviti u funkciju kao novi sadržaji za građane Rijeke i posjetitelje, poručila je Obuljen Koržinek.


Kompleks „Benčić” će u sklopu projekta EPK obuhvatiti Dječju kuću, novu zgradu Muzeja grada Rijeke i Gradske knjižnice, a u njega je već preselio Muzej moderne i suvremene umjetnosti.


MMSU je preselio u kompleks u rujnu 2017. godine, u obnovljeni i preuređeni tzv. H objekt bivše tvornice. Muzej je otvoren retrospektivom Tomislava Gotovca pod nazivom „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“. Radove je financirao Grad Rijeka, a vrijedni su 9,2 milijuna kuna. Glavni projektant je Dinko Peračić. Radove koji se odvijaju prema planu, izvodi slovenska tvrtka VG5 d.o.o. Vrijednost ugovorenih radova na Palači šećerane iznosi 44,5 milijuna kuna.



Ciglena i T-zgrada


Dječja kuća gradi se tzv. Ciglenoj zgradi kompleksa. Radovi su započeli u ožujku ove godine, a do sada su izvedena rušenja i demontaže nenosivih pregrada i međukatnih konstrukcija, betoniranja temeljne obodne grede, sanacija jugoistočnog ugla zgrade, zazidavanje vertikala dimnjaka i ventilacije u postojećim zidovima te ukrućivanje postojećih fasadnih zidova. U tijeku je priprema betonske podloge za izradu teške skele. Radove izvodi tvrtka IN-GRAD d.o.o. iz Zagreba, a rekonstrukcija će koštati oko 42 milijuna kuna.Uskoro kreću i radovi na obnovi i rekonstrukciji objekta u koji će preseliti Gradska knjižnica Rijeka. Gradska knjižnica smjestit će se u tzv. T-zgradu.

Po ugovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potpisanom 16. srpnja 2018. godine, Rijeci je dodijeljeno 68,21 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za projekt uređenja Dječje kuće i Gradske knjižnice.


U tijeku su i radovi na uređenju javnih površina u kompleksu „Benčić”. Radove izvodi Zajednica ponuditelja GP KRK d.d. iz Krka i FIDAL d.o.o. iz Rijeke dok stručni i obračunski nadzor nad gradnjom radi tvrtka Rijekaprojekt d.o.o. iz Rijeke. Vrijednost radova iznosi preko 50 milijuna kuna.