Senat Sveučilišta u Rijeci

Jonatan Lerga predstojnik Centra za umjetnu inteligenciju

Ingrid Šestan Kučić

Doc. dr. Jonatan Lerga / Snimio Vedran KARUZA

Doc. dr. Jonatan Lerga / Snimio Vedran KARUZA

Centar kao ustrojstvena jedinica Sveučilišta u Rijeci od iznimne je važnosti za Sveučilište, ali i šire, jer će izgradnjom vrhunske platforme za stvaranje inovativnih rješenja potaknuti interdisciplinarni pristup znanstvenom radu i primjenu umjetne inteligencije, prijenos znanstvenih rezultata u gospodarstvo, umrežavanje kapaciteta te aktivnosti na popularizaciji znanosti



RIJEKA  Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci osnovan je Centar za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost za čijeg je predstojnika imenovan doc. dr. Jonatan Lerga s Tehničkog fakulteta.


Centar kao ustrojstvena jedinica Sveučilišta u Rijeci od iznimne je važnosti za Sveučilište, ali i šire, jer će izgradnjom vrhunske platforme za stvaranje inovativnih rješenja potaknuti interdisciplinarni pristup znanstvenom radu i primjenu umjetne inteligencije, prijenos znanstvenih rezultata u gospodarstvo, umrežavanje kapaciteta te aktivnosti na popularizaciji znanosti.


Važnost Centra razvidna je i iz velikog broja, gotovo 50, prikupljenih pisama podrške njegovom osnivanju i to kako od strane sastavnica i podružnica riječkog Sveučilišta, tako i od strane dionika iz gospodarstva, vrhunskih znanstvenika iz zemlje i inozemstva te institucija iz javnog sektora, uključujući Grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju.




Novoizabrani predstojnik kao važan cilj Centra izdvaja usmjerenost na prijenos istraživačkih dostignuća u gospodarstvo i suradnju s gospodarstvom jer će Centar kompetencije i ekspertize na Sveučilištu staviti u službu kontinuiranog rješavanja tehnoloških, gospodarskih i društvenih izazova uz korištenje novih digitalnih tehnologija i recentnih znanstvenih otkrića.


Ideja za osnivanje Centra došla je tijekom sudjelovanja doc. dr. Lerge i izv. prof. dr. Ivana Štajduhara u radu Radne skupine za izradu Nacionalnog plana za razvoj umjetne inteligencije pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, a upravo će izv. prof. dr. Štajduhar biti zamjenik voditelja.


Centar kakav je osnovalo riječko Sveučilište ne postoji u široj regiji, jer radi se o interdisciplinarnom pristupu što podrazumijeva uključivanje u rad znanstvenika i stručnjaka različitih profila, a ideja nije samo stvoriti zajednički prostor za istraživanje i projekte, već i povezati se s gospodarstvom, privući dobre tvrtke i stvoriti zajedničku platformu s IT tvrtkama. U tom smislu već je ostvaren kontakt s jednim od pet IBM centara, a u perspektivi bi Centar trebao stvoriti i nova radna mjesta.