Općinsko vijeće

Jelenje nagradu za životno djelo daje Alemki Juretić

Sanja Gašpert

S posljednje sjednice Općinskog vijeća Jelenje  / S. DRECHSLER

S posljednje sjednice Općinskog vijeća Jelenje / S. DRECHSLER

Zahvaljujući zalaganju Alemke Juretić, 1977. godine osnovana je folklorna skupina, kao zasebna sekcija KUD-a Zvir, koja ove godine slavi 40 godina postojanja. Tijekom proteklih četiri desetljeća stvaranja, folklorna skupina je vođena idejama i zalaganjem Alemke Juretić vrlo uspješno ostvarivala misiju očuvanja, njegovanja, unaprijeđenja i promidžbe folklorne kulturne baštine grobničkog kraja.



 Alemka Juretić, dugogodišnja voditeljica folklorne skupine Kulturno-umjetničkog društva Zvir, koja je svojim radom pridonijela očuvanju kulturne baštine Grobnišćine, a time i razvoju Općine Jelenje, dobitnica je nagrade za životno djelo, većinom glasova odlučilo je Općinsko vijeće Jelenje. Kako piše u obrazloženju odluke, Alemka Juretić u Zviru je od njegovih početaka, dugogodišnja je učiteljica u Osnovnoj školi Jelenje-Dražice, sada umirovljenica.


– Zahvaljujući zalaganju Alemke Juretić, 1977. godine osnovana je folklorna skupina, kao zasebna sekcija KUD-a Zvir, koja ove godine slavi 40 godina postojanja. Tijekom proteklih četiri desetljeća stvaranja, folklorna skupina je vođena idejama i zalaganjem Alemke Juretić vrlo uspješno ostvarivala misiju očuvanja, njegovanja, unaprijeđenja i promidžbe folklorne kulturne baštine grobničkog kraja. Da bi se kulturna baština što uspješnije prenosila na mlađe naraštaje, 1982. godine Alemka Juretić pokrenula je zasebnu sekciju – dječju folklornu skupinu, koja sve do danas okuplja djecu osnovnoškolskog uzrasta. Zahvaljujući Alemki Juretić oživljeni su stari grobnički tanci, kao i napravljena idejna rekonstrukcija grobničkih nošnji. Obnovljen je »tanac pod feštu« te običaji vezani uz grobnički pir te sakupljeno tridesetak starih grobničkih dječjih igara, oživljeni svatovski običaji, starinski napjevi i pjevanje »na tanko i debelo«, kao i usmena baština sakralnog sadržaja, piše u obrazloženju odluke.



Na sjednici su proglašeni i najbolji učenici, Arian Ban kao najbolji osnovnoškolac i Paula Radetić kao najbolja srednjoškolka. Također, proglašeni su i vlasnici najboljih okućnica i balkona, pa je tako najljepšom proglašena okućnica Jasne Colnar, Borovička 31, a drugo mjesto pripalo je okućnici Nedeljka Bunete, Sušička 41, oboje iz Dražica. Prvo mjesto u izboru najljepšeg balkona pripalo je Mirjani Čabrijan, Školska 19, drugo Jasni Colnar, Borovička 31, a treće obitelji Damira Vlaše i Martine Sudan, Stolac 8c, svi iz Dražica.





Nagradu pojedincu za uspjehe u protekloj godini, većinom glasova jelenjskih vijećnika pripala je jelenjskom župniku, vlč. Ivanu Milardoviću, »zbog svog zalaganja, nesebičnog davanja i djelovanja široj zajednici na području općine Jelenje više od pet godina«.


– Jelenjski župnik vlč. Ivan Milardović uz pomoć institucija i prijatelja završio je izgradnju crkve u Podhumu posvećenu sv. Makskimilijanu Kolbeu. Nesebično i svakodnevno pomaže najpotrebitijim i socijalno ugroženim mještanima jelenjske župe, svakodnevno obavlja poslove i skrbi za župnu zajednicu, rado sudjeluje i pomaže svećenicima iz okolnih župa, piše u obrazloženju odluke.


Nagradu kolektivu za doprinos razvoju Općine Jelenje Općinsko vijeće dodijelilo je Planinarskom društvu Obruč, koje je 8. prosinca 1994. godine osnovalo petnaest planinara. Udruga je godinama kontinuirano povećavala broj članova, tako da se njihov broj posljednjih godina kreće između 150 i 200.


– PD Obruč godišnje organizira između 40 i 45 izleta po Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Austriji, radne akcije radi uređenja i održavanja planinarskog doma Hahlić i društvenih prostorija u Podkilavcu, dežurstva planinara vikendom i praznicima u domu Hahlić i drugo. Za svoj rad domari i PD Obruč dobili su priznanja od Hrvatskog planinarskog društva – Davor Šupak 2002. godine za najboljeg domara, PD Obruč 2010. godine za najbolji dom, 2012. dežurni planinari u domu Hahlić. PD Obruč je organiziralo Dane hrvatskih planinara 2010. godine na Hahliću, a organizator je već tradicionalnih manifestacija – Maša na Obruču i Hahlić za uru, istaknuto je u obrazloženju.