Stoljeće života

Jeka Brkljača s Banderova proslavila 100. rođendan: Ljubav i zajedništvo tajna dugovječnosti

Sanja Gašpert

Jeka Brkljača slavi 100. rođendan / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Jeka Brkljača slavi 100. rođendan / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ja sam jako sretna žena, jer sam okružena ljudima koji me vole, koji poštuju jedni druge, kaže baka Jeka, koja je rodila petero djece, a dana ima devetero unuka, jedanaestero praunuka i jednu prapraunuku



RIJEKA Nikada nam nisi dala recept kako da živimo život, pokazala si nam. Uvijek smo se mogli osloniti na tebe i rekla si nam da se ničega ne bojimo. Zbog toga ti još jednom hvala i zato te još više volimo. Sretan rođendan najdražoj i najboljoj majci, baki, noni, prabaki i šukunbaki na svijetu! Poruka je to koju su gospođi Jeki Brkljača s Banderova za njezin stoti rođendan uputili članovi njezine obitelji u video zapisu kojim su kroz fotografije, najdraže pjesme i trenutke svojoj noni poželjeli još puno zajedničkih godina.


Jeka Brkljača, rođ. Ušljebrka, rođena je 20. rujna 1919. godine u mjestu Bjelina kod Benkovca. S nepunih sedamnaest godina udala se za Petra, s kojim se 1951. doselila u Rijeku, najprije u Stari grad, a od 1957. godine živi u Velebitskoj ulici na Banderovu. Rodila je petero djece – Mariju, koja je, nažalost, pokojna, Nevenku, Stoju, Nikolu i Boška. Ponosna je baka devetero unučadi, prabaka jedanaest praunučadi, a od prošle godine je i šukunbaka danas jednogodišnje Pie. Cijeli život bila je domaćica, brinula se o obitelji i kući. Suprug joj je preminuo 1971. godine, nakon trideset i pet godina braka. Do prije dvije godine samostalno se kretala, ali je slomila kuk, nakon čega se po kući kreće uz pomoć hodalice.


Predstavnici Mjesnog odbora Banderova čestitali su baki Jeki 100. rođendan u njezinom domu na Banderovu / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Predstavnici Mjesnog odbora Banderova čestitali su baki Jeki 100. rođendan u njezinom domu na Banderovu / Snimio Damir ŠKOMRLJ





Dane provodi čitajući novine, a svaki dan gleda i televiziju. Najviše voli vijesti, ali i zabavne emisije poput »Lijepom našom« i »Volim Hrvatsku«, kao i kvizove, pa tako od ovog tjedna uz »Potjeru« prati i povratak »Milijunaša«. Zdravlje je, unatoč godinama, odlično služi, a u bolnici je bila samo kada je slomila kuk. Tada joj je, kako kažu njezini najbliži, doktor u šali rekao da je stara, a ona mu je odgovorila: »nisam stara, samo imam dosta godina«. Pamćenje je odlično služi pa nerijetko upravo baka Jeka ispravlja druge kada se priča o prošlosti. Ima i dobar apetit, sve voli jesti, ali posebno juhe i variva te kolače.



Nažalost, gospođa Jeka ostala je bez majke Grgice kada je imala svega četiri godine. Zbog brige o petero braće i sestri, njezin ju je otac u četvrtom razredu osnovne škole morao ispisati. Međutim, to nije bilo baš tako jednostavno, jer je učitelj bio protiv toga, pa ga je tata Petar »podmitio« janjcem.



Na naše pitanje u čemu je tajna njezine dugovječnosti i koji je recept za dug život, odgovara nam – ljubav, sloga i zajedništvo.


– Iako sam imala teško djetinjstvo, jer sam kao malena djevojčica ostala bez majke, u našoj je obitelji, unatoč neimaštini, ljubavi bilo napretek. Tako sam i odgajala svoju djecu, da se vole i paze, brinu jedni o drugima. Jer kada naučite dijete ljubavi i ono će je dijeliti dalje. Dijete pamti ljubav, poljubac, zagrljaj, lijepu riječ. Moja obitelj mi je sve na svijetu. Ja sam, ustvari, jako sretna žena, jer sam okružena ljudima koji me vole, koje ja volim, ljudima koji poštuju jedni druge, koji su spremni pomoći jedni drugima, ali i nepoznatima, priča baka Jeka.


Svijeće na rođendanskoj torti su ugašene, ali plamen života i dalje gori u baki Jeki / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Svijeće na rođendanskoj torti su ugašene, ali plamen života i dalje gori u baki Jeki / Snimio Damir ŠKOMRLJ



Ipak, za njezin je dug život zaslužna i genetika, jer je njezin otac umro u 102. godini života. Otkrila nam je baka Jeka još jednu tajnu. Njezinom zdravlju u ovim godinama pomaža i shiatsu masaža.


– Moj unuk Tomislav bavi se shiatsu masažom i ja sam mu jedna od »mušterija«. To mi jako godi. Kad su »pritisle« godine, nisam mogla iz kreveta ustati dok nisam probala shiatsu. Svima bih to preporučila, kaže baka Jeka.


Ova samozatajna stogodišnjakinja ne priča puno, ali njezin pogled pun ljubavi prema najbližima govori sve.


– Kada je došla u Rijeku, pomagala je svima koji su dolazili iz njezina kraja, bilo na liječenje ili su bili tek na proputovanju. Jedan njezin nećak, koji je bio u Učeničkom domu u Rijeci, nerijetko je skakao kroz prozor kako bi došao kod tete Jeke da se dobro najede. Jer, kod Jeke se uvijek našao tanjur više. I susjedi su je oduvijek voljeli, priča snaha Dragica.


Mnogobrojni članovi obitelji, njih čak pedeset i jedan, od kojih su neki stigli iz Amerike, Njemačke i Irske, svojoj su noni organizirali veliku feštu u restoranu Morčić, a prije toga rođendan su došli čestitati i predstavnici Mjesnog odbora Banderovo, na čelu s predsjednikom Elvisom Šutalom.


– Na Banderovu smo prije nekoliko godina imali jednu stogodišnjakinju, a sada ih je nekoliko koji su prešli devedeset. Možemo zaključiti kako se na Banderovu dugo živi, jer je mir, tišina, ljudi se slažu, zaključio je Šutalo.


Jeka Brkljača slavi 100. rođendan / Snimio Damir ŠKOMRLJ


Jeka Brkljača slavi 100. rođendan / Snimio Damir ŠKOMRLJ