Hvalevrijedna inicijativa

Jedno darivanje krvi spašava tri života: riječki studenti kroz video uratke šire humane ideje

Alenka Juričić Bukarica



Povodom 14. lipnja Svjetskog dana darivatelja krvi danas su u prostorima Primorsko-goranske županije predstavljene aktivnosti Veleučilišta u Rijeci koje se provode u suradnji s Društvom Crvenog križa Primorsko-goranske županije.


Naime, studenti veleučilišta su pod mentorstvom Marine Rauker Koch napravili zanimljive video uratke kojima se među mladima promiče važnost i vrijednost dobrovoljnog darivanja krvi, ali i druge aktivnosti županijskog Društva Crvenog križa.


Tako je student 4. godine informatike Antonio Brusić predstavio svoj video koji se dijeli na društvenim mrežama i mladima pojašnjava što znači dati krv.




– Htio sam potaknuti mlade kroz društvene mreže da daju krv. U videu je nekoliko poruka motivacije poput one kako krv znači život ili da jedno darivanje krvi spašava tri života. To mnogi ne znaju, a na ovaj način, kroz kratki video tu poruku možemo brzo i jednostavno proširiti i među mlađom populacijom, rekao je mladi kretivac. Karin Kuljanić, predsjednica Društva Crvenog križa PGŽ, tom je prilikom istakla kako je je ova uspješna suradnja s riječkim Veleučilištem već u startu pokazala kako mladima i na ovaj način treba dati prostora da pokažu svoja znanja i pomognu široj zajednici.


Inače, ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je Sigurna krv za sve te ima za cilj potaknuti što veći broj ljudi da postanu dobrovoljni darivatelji krvi te da redovito daruju krv na organiziranim akcijama ključnim za izgradnju čvrstih temelja održivih i dostatnih nacionalnih zaliha krvi.


Na području PGŽ je u ovoj godini planirano prikupiti 16.100 doza krvi. Godišnjim kalendarom planirana su darivanja krvi na području svih deset gradskih društava Crvenog križa PGŽ, kao i mogućnost svakodnevnog davanja krvi u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka. A obzirom na to da su ljeto i špica turističke sezone pred nama, iz županijskog Crvenog križa pozvali su sve dosadašnje, kao i buduće darivaoce da se prije odlaska na godišnji odmor, odazovu na akcije prikupljanja krvi ili se jave u Klinički zavod za transfuzijsku medicinu riječkog KBC-a.