Ekoplus

Je li zbog ovoga s Marišćine smrdio sumporovodik? Pogledajte što su tamo odlagali

Portal Novilist.hr

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Nećemo zaprimati isključivo glomazni otpad, kaže Josip Dedić, ali okolišna dozvola navodi još niz drugih kategorija otpada koji se direktno odlaže



RIJEKA Centar za gospodarenje otpadom Marišćina sljedećih mjesec dana neće zaprimati otpad koji se direktno odlaže u odlagalište. Uprava Ekoplusa obavijestila je sve korisnike da se odlučila na ovaj potez “radi sprječavanja pojave neugodnih mirisa”. Zaprimat će se samo grit, građevinski otpad i jalovina za prekrivku odlagališta.


Predsjednik Uprave Josip Dedić napominje da će u slučaju dolaska kamiona iste biti prisiljeni vratiti. Korisnike moli i na strožu kontrolu otpada, odnosno učestalije laboratorijske analize, koje bi trebalo dostaviti uz dokumente prijevoza na vagi ŽCGO Marišćina.


U izjavi za Novi list direktor Ekoplusa tvrdi da se odluka odnosi isključivo na glomazni otpad.




– Nećemo zaprimati isključivo glomazni otpad, s kojim smo u zadnje vrijeme imali određenih problema. Nadamo se da bi taj otpad mogli nastaviti zaprimati i ranije od tog roka. Uređujemo odlagalište i pipremamo se za mjere kojima ćemo rješavati problem smrada, objasnio je Josip Dedić.



Međutim, prema okolišnoj dozvoli za Marišćinu, u otpad koji se ondje direktno može odlagati spada i glomazni otpad, ali i razni proizvodni otpad kojeg su navedene čak 282 različite kategorije. Od otpada koji se, kaže naš izvor, ranije znao odvoziti na Marišćinu tu spadaju razni muljevi, otpad nastao čišćenjem ulica i kanalizacije te otpad iz industrije koji sadrži sumpor. 


Sav bi se taj otpad trebao zaprimati u inertnom stanju, međutim pitanje je koliko je to bio slučaj, dočim se iz Ekoplusa od korisnika traže detaljnije provjere i učestalije laboratorijske analize. Sve su to kategorije otpada koje mogu imati utjecaj na neugodne mirise, odnosno smrad koji se širi s odlagališta, iako je zasad nepoznato koliko je to i je li dosad bio slučaj.


No, valja napomenuti da je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije nedavno potvrdio da stanovnicima Marčelja smrdi upravo zbog sumporovodika koji se širi s Marišćine, a izgledno je da će kvaliteta zraka pasti u drugu kategoriju. Stručnjaci Zavoda istovremeno smiruju javnost: Sumporovodik u tim količinama nije opasan za zdravlje, ističu.


Ovo je već druga ovakva zabrana izdana u zadnje vrijeme iz Ekoplusa pa će se do kraja godine na Marišćinu će se praktično zaprimati samo komunalni otpad te grit, jalovina i građevinski otpad.


Josip Dedić mjesecima se suočava sa zahtjevima lokalnih stanovnika i udruge Krizni eko stožer Marišćina za ostavkom, što se bezuspješno tražilo i na zadnjoj sjednici Županijske skupštine. Njegovu smjenu zahtjeva i Općina Viškovo, koja je u manjem dijelu suvlasnik Ekoplusa. U svoju obranu, odlučio je obećati da će “do kraja godine riješiti problem sa smradom s Marišćine”.


Čini se da se to rješenje zasad svodi na to da se na Marišćinu ne dovozi ništa osim komunalnog otpada, dok stanovnici ponavljaju da im smrdi bio otpad iz miješanog komunalnog otpada. No, do prekoračenja koncentracije sumporovodika u zraku oko Marišćine dolazilo je posljednjih nekoliko tjedana.