Grad preuzima tržnice

Je li vraćanje tržnica predizborni trik ili realan plan: Burić tvrdi da Obersnel kopira njegov program

Damir Cupać

Nakon 25 godina Grad Rijeka mijenja način upravljanja tržnicom / Foto V. KARUZA

Nakon 25 godina Grad Rijeka mijenja način upravljanja tržnicom / Foto V. KARUZA

Postoji mogućnost da tržnicom upravlja neka od postojećih tvrtki, a razmatra se i mogućnost osnivanja zasebne tvrtke, izjavio je Obersnel. Kandidat za gradonačelnika Burić naglašava da Obersnel nikad nije ni spomenuo takvu mogućnost sve dok njegova Nezavisna lista Rijeka budućnosti nije istaknula povratak tržnica pod gradsku kapu kao jedan od prioriteta programa



RIJEKA – Gradonačelnik Vojko Obersnel u razgovoru za Novi list najavio je da će Grad Rijeka preuzeti upravljanje riječkim tržicama nad kojima koncesiju od 1992. godine ima tvrtka Tržnice Rijeka u vlasništvu Ivana Franolića, inače SDP-ovca. Riječ je o čovjeku koji nije bio previše poznat široj riječkoj javnosti sve dok pokojni Vladimir Bebić nije lansirao kampanju za lokalne izbore s legendarnim letkom »Linići, Štokići, Vrhovnici, Franolići, vratite što ste oteli«, ili nešto slično.


Kada je Franolić u pitanju, pokazalo se da je Bebić bio u pravu jer je privatna tvrtka ostvarila milijunsku dobit koncesionirajući trbuh grada. Tržnice su bile predmet i kaznene prijave riječke policije protiv gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovih suradnika, ali je na kraju u Osijeku predmet odbačen. Zbog toga je bombastično zazvučala Obersnelova najava. No, nas je zanimalo na koji način se misli upravljati riječkim tržnicama, odnosno htjeli smo proširiti gradonačelnikovu najavu. Na niz pitanja koje smo postavili, od financijske konstrukcije do modela upravljanja, dobili smo samo ovaj odgovor:


– Definitivno je donesena odluka da se ne raspisuje odluka o koncesiji, nego da će gradska tvrtka preuzeti upravljanje s tržnicom. Postoji mogućnost da to bude neka od postojećih tvrtki, a razmatra se i mogućnost osnivanja zasebne tvrtke. Pregovaramo s postojećim koncesionarom kako bi postupak tranzicije prošao što jednostavnije u kontekstu činjenice da tržnica, bez obzira tko njom upravlja, mora kontinuirano raditi – izjavio je Obersnel.




Jedan od Obersnelovih protukandidata na predstojećim lokalnim izborima, nezavisni kandidat Hrvoje Burić, najviše je upozoravao da je neprihvatljivo da se na riječkim tržnicama bogati privatna tvrtka. On naglašava da sve dok njegova Nezavisna lista Rijeka budućnosti nije istaknula povratak tržnica pod gradsku kapu kao jedan od prioriteta svog programa, iz Obersnelovih usta nikad, ali nikad u posljednjih 20 godina što se bogati privatnik, nije bilo ni spomena o takvoj mogućnosti.


Nervoza na sjednici


– No, kako Obersnelova popularnost rapidno pada, tako ga tjera i da sanira nastalu štetu. Pa, čak i pod cijenu da njega i njegovu kliku to košta odricanja od velikih prihoda gradskih tržnica s kojima su dosad baratali kako su htjeli, bez ikakvih obveza prema građanima, a kojima taj prihod ustvari i pripada. Koliko nervoze kod Obersnela proizvodi pitanje tržnica najbolje se vidi na snimci 29. sjednice gradskog vijeća Grada Rijeke od 22. prosinca 2016. godine koja je dostupna na youtube kanalu Grada Rijeke.


Na njoj se vidi kako oko 85. minute trajanja snimke Vojko Obersnel izrevoltiran raspravom o tržnicama napušta sjednicu govoreći kako on o tome ne treba slušati i kako nije plaćen za to. Nekoliko dana kasnije, ali prije nego li je sporna sjednica bila dostupna online, on u reagiranju u vašem listu laže kako je ustvari samo išao na toalet.



Zanimalo nas je što o gubitku koncesije misle u tvrtki Tržnice Rijeka. Direktorica Silvana Šubat navela je da je Grad Rijeka vlasnik gradskih prostora na kojima je organizirana tržnička djelatnost.


– Koncesija za postojećeg koncesionara istječe 16. srpnja 2017. godine i na Gradu je da definira način na koji će se dalje obavljati tržnička djelatnost – izjavila je Šubat.



Danas je svakome tko pogleda snimku jasno što se zapravo dogodilo i što jest istina. Ne zanemarimo da mi je, dok sam iznosio ovu problematiku, predsjednica Gradskog vijeća vrlo »demokratično« isključila i mikrofon. Sve to govori o stvarnoj transparentnosti i istinoljubivosti koje su upravo suprotne onima kojima se Obersnel javno voli pohvaliti, ocjenjuje Burić. On dodaje da Vojko Obersnel dobro zna koga ne može kupiti.


Energo i fiksna naknada


– Svjestan je da politiku Rijeke budućnosti ne može eutanazirati političkim kompromisima kao što to čini godinama s politikama većine svojih oponenata. Rijeku budućnosti ne može pridobiti ni pogodovanjima na javnim natječajima, niti uhljebljivanjima. Stoga štetu koju mu nanosi program Nezavisne liste Rijeka budućnosti pokušava umanjiti tako da bez pardona kopira njegove glavne odrednice.


Kada smo kod toga, deplasirano je uopće i spominjati kako Energo baš ovih dana najavljuje smanjenje fiksne naknade, a koju je također Rijeka budućnosti odredila još prošle godine kao jednu od važnijih točaka svoga programa koja će rasteretiti naša kućanstva, a nekretninama u sustavu Energa vratiti tržišnu vrijednost. Da ne govorim kako je problematika oko Energa sastavni dio mog osobnog političkog djelovanja već godinama, ne samo u zadnje vrijeme.


A sve to skupa navodi samo na jedan zaključak – Vojko Obersnel ne preže ni pred najnižim potezima, kao što je primjerice kopiranje predizbornog programa svojih političkih suparnika ili laganje kako bi još jednom osvojio vlast – uvjeren je Burić.


Odbačena kaznena prijava


Nezavisni kandidat za gradonačelnika liste Rijeka budućnosti podsjeća da svi razumni i ekonomični gradovi djelatnost tržnica drže pod svojom kontrolom, a da je Grad Rijeka je još 1992. godine, u zlatno doba privatizacije, prepustio ne samo djelatnost, već i nekretnine golemih vrijednosti privatnoj tvrtki.


– Većina građana zna da je protiv Obersnela i njegova prethodnika i mentora Slavka Linića upravo zbog gradskih tržnica bila podignuta i kaznena prijava koja je potom i odbačena. Međutim, i dalje ostaje gotovo vječno pitanje kako to da je javno vlasništvo s velikim poslovnim potencijalom prešlo u privatne ruke, a da potpisnici takvih ugovora nisu završili u zatvoru. Sigurno je samo to da su gradske tržnice s namjerom izdvojene kao visokoprofitabilna djelatnost koja će u 25 godina djelovanja u privatnom sektoru ubrati više od 200 milijuna kuna koje je gradska vlast umjesto u gradski proračun odlučila usmjeriti u džepove svog tajkuna.


Istina je da su i poneki hrvatski gradovi imali ili još uvijek imaju vodstva koja su oštetila vlastite građane, ali ovoliki bezobrazluk i pljuvanje u lice vlastitih građana ipak nigdje drugdje nije zabilježeno, kaže Burić. On je skeptičan kada je riječ o Obersnelov planu prebacivanja upravljanja tržnicama pod gradske skute.



Ono što je bilo nezamislivo, a to je da Grad Rijeka upravlja riječkim tržnicama, aktualizirano je pred lokalne izbore. Budući da još, osim odluke, nema nikakvih kalkulacija niti jasnog modela upravljanja, mnogi se s razlogom pitaju nije li riječ o isključivo predizbornoj priči koja bi mogla nestati nakon lokalnih izbora. Ako Obersnel dobije još jedan mandat. Drugim riječima, iz predizborne kampanje izbaci se pitanje tržnica koje je i te kako neugodno po gradsku vlast, a nakon izbora kalkulacije »pokažu« da je riječ o presloženom zahvatu koji previše košta i da se, eto, ne može to napraviti.


Obećanje se lijepo stavi na predizborni letak, a nakon izbora rijetki će se sjećati što se obećavalo. Možda ipak u vremenu koje dolazi stručne službe i konzultanti odrade posao i pokažu vjerodostojnu financijsku kalkulaciju i model upravljanja ako tržnice preuzme Grad Rijeka. Do tog trenutka, odnosno do poznatog modela i rokova preuzimanja, sve će ostati u sferi špekulacije.



– Što možemo očekivati od upravljanja gradskim tržnicama od strane Obersnelove klike okupljene u »Poslovnim sustavima« novoj gradskoj tvrtki za uhljebljivanje poslušnika, što očekivati od tvrtke kojom će žariti i paliti jedan Sanjin Kirigin, za kojeg se zna da je, u vrijeme dok je obnašao visoku funkciju u Ini, po nalogu Slavka Linića Jozi Kalemu omogućio naftu po cijeni manjoj od tržišne. To je čovjek koji je odlučio da Energo kupi Amga Adriju, tvrtku iz koje je prije toga kreditom izvučeno 100 milijuna kuna i koje sad vraća Energo, a građani Rijeke kao posljedicu toga plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj.


S obzirom na to da će osim Kirigina u novoj tvrtki biti i cijela plejada uspješnih Obersnelovih mutikaša – građani Rijeke sasvim sigurno ne mogu očekivati ništa dobra. No, na sreću živimo u digitalnom dobu u kojem istina dosta uspješno izlazi na vidjelo, vijesti se brzo šire i građani Rijeke, uvjeren sam, neće dopustiti da još jednom budu prevareni od slatkorječivog aktualnog gradonačelnika i njegovih ljudi. Kraj aktualnog ugovora o koncesiji za djelatnost gradskih tržnica tako će se poklopiti s krajem jedne političke ere koja građane Rijeke godinama kao siročad tjera da sreću traže u nekim drugim, poštenijim i uspješnijim sredinama. Tome će uskoro doći kraj, zaključio je Burić.