Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4n
Sutra: 9° 9° 4n
9. prosinca 2019.
Humanitarni koncert

"Jabuka za Zrinka": Bakarsko srce veliko k'o svemir

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2015. u 8:54 2015-07-28T08:54:14+02:00

Humanitarni koncert i udruga Eko-etno Jabuka uključila se u veliku akciju »Svi za Zrinka« što su  pokrenule Udruge hrvatskih branitelja i tijekom koje su do nedjelje uspjeli prikupiti više od milijun kuna

Klapa Škrljevo, Ženska klapa Volosko, Mirjana Bobuš, Rafael Santaleza, Lucija Rajnović, Marina Žužić, Toni Šimonović, Antonela Doko, Toni Markovski, Ana Kabalin, Rubi Montarani Knez, Nikolina Tomljanović, Katja Budimčić, Tamara Brusić, Nevia Rigutto, Francesco Squarcia, Milka Čakarun Lenac, VIS Jabuka, Kaljinke, Alen Polić i prepun, ali uistinu prepun bakarski Žal ribara, preksinoć su pjevali kao jedno.

Pjevali su za Zrinka Kaurina, mladog Bakranina kojem je zbog teške i rijetke bolesti hitno potrebno liječenje u inozemstvu. Humanitarnim koncertom zbog kojeg je Alen Polić oživio početkom ove godine ugašenu udrugu Eko-etno Jabuka, svi nabrojeni uključili su se u veliku akciju »Svi za Zrinka« što su je pokrenule Udruge hrvatskih branitelja i tijekom koje su do nedjelje uspjeli prikupiti više od milijun kuna.

Prikupljeno više od milijun kuna

Tomislav Klarić, gradonačelnik Bakra, zahvalio je svima koji su pomogli u akciji »Svi za Zrinka«.
– Bit ćeš veli onoliko koliko pomoreš najmanjemu od svoje braće – govori Novi zavjet, a Bakar je to i večeras pokazal. Hvala sin ki su došli, hvala sin ki su diljen regije, a i šire svojimi uplatami pomogli da pokretači ove akcije – hrvatske braniteljske udruge, za Zrinka prikupe do večeras već priko milijun kun. Doklen mi pivamo za Zrinka, njegov otac Franjo va pratnji jednoga branitelja putuje va jednu njemačku kliniku z lječničkun dokumentaciju. Čuli smo se već triput, rekal san mu da j' Žal pun, da si mislimo na njih, i da si verujemo va uspjeh. Još jedanput od sega srca hvala svima ki su na ovaj ili onaj način pomogli Zrinku i njegovoj familiji.

– Kad sam u novinama pročitao Zrinkovu tužnu priču, bio sam silno potresen. Bez srama ću vam priznati da sam to cijelo popodne plakao, a onda sam si rekao – od suz ni nikakove koristi, tako mu nećeš pomoć. Sel san i mislin si, a kako, a ča – njemu za izlječenje rabe soldi, ja ih niman, kako onda? I domislel san se. Sa srića da postoji ta sakramenski fejzbuk preko koga san pozval kolege da pomoru, da skupa načinimo jednu »Jabuku za Zrinka«, ča će reć humanitarni koncert s kin bi pokušali skupit ki dinar i pomoć mu da more poć na lečenje tamo kadi rabi poć. Za nevjerovat je bilo koliko mi se koleg javilo. Si bi pivali, si će doć. Neki san moral i odbit aš bi ovo do jutra trajalo.

Mladost za mladost

Oni ki su imeli gaže napisali bi mi – daj, moremo ovo ponovit i drugi misec kad budemo slobodni. Intanto su me oduševili, dali su mi znak da i va ovomu nevrimenu va komu živimo, još va simin nami postoji dobrota – rekao je na početku humanitarnog koncerta Alen Polić, organizator, voditelj i sudionik humanitarnog koncerta za Zrinka.  

Nakon što je dokučio kako pomoći, Polić je kontaktirao Grad Bakar i pripadajuću mu turističku zajednicu te od njih dobio suorganizatore kakve samo poželjeti može, a u nedjelju uvečer zahvalio se i braniteljima, Bakarskoj straži, Bakarskoj gospodi i medijima koji su svaki na svoj način pomogli organizaciji koncerta, te »La Bambi« koja je bila zadužena za ozvučenje.

Onda je »humanitarac krenuo«. Otvorile su ga dvije klape – Klapa Škrljevo i Ženska klapa Volosko, a urnebesom na pozornici i ovacijama u publici zatvorio Alen Polić praćen svojim VIS-om Jabuka ili Zlobinjarima Dragicom Kolombo, Zdenkom Golik, Zvonimirom Šubatom i Ivanom Polićem, te isto tako svojim »Kaljinkama«. U sredini su se redali izvođači, oni koje publika voli i prati već dugi niz godina, kao i oni čije su noge na daske koje glazbu znače tek zakoračile. Dirljivo je bilo vidjeti tu mladost kako punim srcem pjeva za jednu mladost koja se bori za život. Lijepo je bilo čuti i da su iz susjedne nam Istarske županije za Zrinka došli pjevati članovi »Velikog i malog mikrofona«. Ma, sve je u Bakru te večeri bilo iskreno, od srca.

Broj za pomoć

Svi koji žele pomoći Zrinku Kaurinu i njegovoj obitelji mogu uplatiti pomoć na HPB žiroračun: 3102095410 IBAN HR 6823900013102095410.

– Ljudi, kako ste i sami videli, ulaz na ov koncert se ne naplaćuje. Na ulazu su van škrabice pa hitite nutar koliko morete hitit. Čuvaju jih branitelji i Bakarska straža. Si kih vidite na pozornici su ovdi besplatno. Saki od njih, zapravo ne saki aš jih niman dosti, dobit će jedan mali suvenir – bakarski baškot. To j' donacija od Galerije Bakar. Dobit će i ovako divnu publiku kod ča ste vi, i pomoć će. Tr ča njin drugo rabi, našalio se Polić i od publike bio nagrađen gromoglasnim pljeskom. Taj pljesak trajao je puna tri sata. Publika je s njim dočekivala i ispraćala svakog izvođača.

Energija u valovima

Pozitivna energija širila se Bakrom u valovima. Svaki je izvođač poželio Zrinku pobjedu u borbi koju vodi, upuhao u njegova jedra bofore i bofore pozitivne energije, a rečenica kojom je Polić završio trosatno zbivanje u Bakru zajednička je želja svih onih koji su pridonijeli događanju nazvanom »Jabuka za Zrinka«. Alen je rekao:

Anđel Anđelina

Na, mulac da mulac, tek san sad došla aš mi se ta štrudel nikako ni otel dignut, u trku je Anđelina Poliću u ruke ugurala dvije prepune najlonske vrećice. Da se tradicija ne zatare, Anđelina Šepac je i ovoj »Jabuci« donirala štrudela za regimentu gladnuš najist i tri boce rakije, za regimentu njih napit. Nikakvo čudo što je iza bine bilo jednako veselo kao i u publici.

– Ljudi hvala van, hvala na dolasku, na sakomu pljesku, osmijehu, na pozitivi s kun smo ovo se odbavili. Ala, homo se sad dogovorit – drugo leto, na istomu mestu, va isto vrime, ma da na momu mestu stoji Zrinko i namesto mene van govori hvala.

Z tvojih ust va Božje uši, odgovori publika i zapečati dogovor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.