Održivi razvoj

JGL Pharma Valley u budućnosti će električnu energiju u cijelosti dobivati iz energije sunca

Barbara Čalušić

JGL Pharma Valley

JGL Pharma Valley



RIJEKA – S novom fotonaponskom elektranom, rekonstruiranim krovovom, novim rashladnicima te primjenom novog sustava pripreme tople vode, riječka farmaceutska tvrtka JGL na cjelokupnom proizvodno-skladišno-logističkom kompleksu JGL Pharma Valley na Svilnom ostvarit će 3,1 posto uštede u električnoj energiji.


U četiri realizirane cjeline ušteda energije bit će visokih 69 posto, a ovaj će način korištenja sunčeve energije u pogonu na Svilnom smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55,8 tona godišnje.


Ovaj projekt održivog razvoja realiziran je sredstvima u sklopu poziva “Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama” Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 2,514.426,58 kuna dok je ostatak do četiri milijuna kuna financirao JGL.




– S obzirom na iskustvo u realiziranim projektima, kao i dobru suradnju s posredničkim tijelima, JGL planira i dalje aktivno nastaviti koristiti namjenska sredstva iz EU za energetske projekte.


U slučaju otvaranja novoga natječaja, planiramo se kandidirati s novim projektima, s obzirom na naš dugoročni cilj da cijeli kompleks JGL Pharma Valley tijekom sunčanih dana svu potrebnu električnu energiju dobiva iz energije sunca.


Ima dakako još i niz drugih inicijativa kao što je, primjerice, zamjena rasvjete u proizvodnim i uredskim prostorima, kao i zamjena uređaja s energetski efikasnijima, kazao je na predstavljanju investicije Mate Poropat, izvršni direktor za Farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a.


S ciljem da se racionalizacija usmjeri na pogone koji su i najveći potrošači, radovi na projektu započeli su u lipnju prošle godine. U JGL-u kažu kako je najopsežniji dio projekta bila izgradnja fotonaponske elektrane s kojom su postali proizvođači električne energije za svoje potrebe te će iz nje u prosjeku dobivati 2,5 posto ukupne energije za potrebe svih lokacija JGL-a.


Smanjenje ovisnosti o isporuci iz postojeće mreže najbolje se vidi na primjeru lokacije novog kompleksa JGL Pharma Valley, koji će tijekom sunčanog dana uspjeti crpiti i do 25 posto potrebne električne energije iz sunca.



Rekonstrukcijom krova na jednom od objekata, povećan je izolacijski sloj pa su postignuti i bolji temperaturni uvjeti u skladišnom i logističkom objektu. Osim bolje energetske slike, ovom intervencijom uspješno su zadovoljeni i regulatorni zahtjevi dobre proizvođačke prakse ključnih tržišta kompanije u EU i CIS zemljama po pitanju oscilacije parametra temperature dok je ugradnjom rashladnika najmodernijeg sustava osigurana energetska ušteda, sigurniji rad bez prekida, smanjenje buke te uporaba ekološki prihvatljivijeg rashladnog sredstva.


Na ovaj način poboljšavaju se temelji za rad strateški najvažnijeg dijela proizvodnog pogona – sterilnih otopina.


Uporaba obnovljivih izvora energije za rad dizalice topline i sunčanih kolektora povećane su performanse, kao i raspoloživost kapaciteta tople vode što osigurava nesmetani rad, uz malu uporabu klasičnih energenata. Time je za sve tehnološke potrebe za toplom vodom na lokaciji Svilno 1 omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije.


– Cijela investicija u ove četiri cjeline bi se, uštedama u energiji, ne uzimajući u obzir indirektne benefite, trebala vratiti za 8,5 godina, što je vrlo povoljan period za ovaj tip ulaganja, zaključio je Poropat.