Bela nedeja

Izložba vina Udruge Belica okupila ljubitelje svega onog lijepog što se u životu nudi

Andrej Petrak

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Izložbu je otvorenom proglasio kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, nazdravivši žmujem najbolje ovoletne belice, Plovanićeve od Rubeš



KASTAV Šezdeset vrsta vina cijenjenih vinara iz cijele Hrvatske, od Nadina, preko Ludbrega, do Istre, Novog Vinodolskog, Krka dao Kastva izloženo je na ovogodišnjoj, 19. izložbi vina Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, otvorene u Kuli na Trgu Istarske vile, u povodu Bele nedeje.


Izložbu je otvorenom proglasio kastavski gradonačelnik Matej Mostarac, nazdravivši žmujem najbolje ovoletne belice, Plovanićeve od Rubeš.


 Snimio Ivica TOMIĆ


Snimio Ivica TOMIĆ





– Bela nedeja mnogima je prvi sinonim za Kastav, a drago mi je da je otvaramo na najbolji mogući način, tradicionalnom izložbom vina Udruge Belica. Tri lijepa dana su pred nama, vjerujem da će svatko imati priliku naći nešto za sebe,  rekao je Matej Mostarac.


Ivica Rubeša-Plovanić uvodno je objasnio da čovjek može dva najveća grijeha učiniti u životu: »jedna je da nikoga ne ljubi, a drugi je da ne pije vino«.


– Sretan sam čovjek, jer vidim ovdje među nama samo bezgrešne ljude, rekao je Plovanić.


Predsjednik Udruge Belica Radenko Srdoč pozdravio je prijatelje iz cijele Hrvatske koji su se okupili na otvaranju izložbe.


– Među nama su prijatelji vina, belice, grozja, svega lijepoga što nam se u životu nudi. Jedan moj prijatelj često zna reći pijmo črno i belo umjereno, konstantno. Zahvaljujući našim prijateljima ova tri dana kod nas u kuli moći ćete jest i pit dosita. Uživat ćemo, bit će nam lijepo, a poslije se možemo i ljubiti, barem oni među nama koji to mogu, našalio se Radenko Srdoč.


I ova izložba vina donosi popratnu tematsku izložbu starih vinarskih i vinogradarskih oruđa, a ove godine tema su mehi i sumporači. Posjetitelji imaju priliku razgledati čak 26 starih makina i mjehova koji su se nekad koristili za sumporanje vinove loze. Jednu takvu staru makinu na otvorenju izložbe prezentirao je vinar Gino Krota, koji i danas na takav starinski način tretira lozu u svom vinogradu na Buzeštini.


– Nezamjenjiva je, a sumpor u prahu je puno korisniji i jeftiniji od ovih modernih preparata koje danas koriste vinari. Danas ljudi izbjegavaju sumpor jer štipa za oči. Smeta i meni, ali onda odem zaroniti u more i za pol sata si kao nov, objasnio je Gino Krota.


Osim u najboljim hrvatskim vinima, posjetitelji mogu uživati u palenti kompirici i grobničkom siru te jačmiku. Pet kilograma grobničkog sira donirao je OPG Frankulin, stari prijatelji Kastva i Belice, dok su kuhari Lazo i Korado zaslužni za paletu kompiricu i jačmik.


Izložbu u Kuli bit će moguće razgledati još u nedjelju i ponedjeljak, od 10 do 20 sati, a u nedjelju u 14 sati zakazano je predstavljanje pjenušca San Marino iz Pavlomira.


Za Belu nedeju u Kastvu se očekuju deseci tisuća posjetitelja, koji će moći uživati u bogatoj sajamskoj, gastronomskoj i kulturnoj ponudi, s više od 200 sudionika u različitim programima te ukupno dvanaest bendova, četiri klape i više puhačkih orkestara koji će zabavljati prisutne.