Informativno

Izložba ”Kako čitati prostorni plan” na Korzu: upoznaje građane s prostornim planiranjem

Sanja Gašpert

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Kako bi građanima približila pojam prostornog planiranja, Primorsko-goranska županija na izložbenim prostorima na Korzu otvorila je izložbu »Kako čitati prostorni plan«. Tijekom polusatnog otvorenja, izložba je privukla velik broj građana, što je bio i cilj – upoznavanje građana s prostornim planiranjem i educiranje kako čitati prostorni plan. Izložbu povodom obilježavanja 25 godina Primorsko-goranske županije organizira Javna ustanova Zavod za prostorno planiranje PGŽ-a, a ona se može razgledati do 12. listopada. U prigodnom glazbenom programu nastupio je Imran Duraj, učenik Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.


– Ova izložba važna je jer njome želimo potaknuti interes javnosti za prostorno planiranje. Izložbom se objašnjava način na koji se planira prostor te prikazuje sustav prostornog uređenja. Informiranje građana o prostornom planiranju jedna je od zadaća koje Županija putem Zavoda uspješno provodi svojim informacijskim sustavima. Ovom izložbom želi se pojasniti kako naći pravu informaciju o prostornim planovima, ali i razlike između prostornih planova, urbanističkih planova uređenja, županijskih, gradskih i općinskih planova i slično. U konačnici se želi poslati poruka o važnosti prostornog planiranja te značenju uključivanja javnosti u proces planiranja, kazao je ravnatelj Zavod za prostorno planiranje PGŽ-a Adam Butigan, dodajući kako je poseban naglasak dan na provedbi prostornih planova jer, kazao je, ukoliko se oni ne provode, ostaju »mrtvo slovo na papiru«. Također, Butigan je istaknuo kako je u Primorsko-goranskoj županiji dobra provedba prostornog planiranja.


U ime Primorsko-goranske županije izložbu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, koji je kazao kako je Primorsko-goranska županija od svojeg osnutka u području planiranja postavila temelje za budućnost i stvorila prostorno planske pretpostavke za razvoj te definirala viziju Županije, kao konkurentne, održive i društveno pravedne regije poželjne za život i rad.– Kroz prostorno planiranje građani mogu saznati kako Županija vidi razvoj svog administrativnog područja. Prostorni plan jako je važan dokument, čijem donošenju prethodi javna rasprava. Ova izložba također pokazuje proceduru pripreme, donošenja i usvajanja prostornog plana, kazao je Fabijanić.