Priopćenje Općine Viškovo

Iz Ekoplusa konačno priznali da se sa ŽCGO Marišćina širi smrad

Sanja Gašpert

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

kako stoji u obavijesti Ekoplusa koju je zaprimila Općina Viškovo, danas 30. kolovoza u 7.59 sati dobivena je obavijest da je došlo do pojave neugodnih mirisa slabog intenziteta na užem području mjesta Marčelji, lokacija Pogled



VIŠKOVO Nakon niza prijava i dopisa Općine Viškovo, sastanaka i obećanja za rješavanje problema, iz Ekoplusa su danas konačno priznali da se sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina širi smrad okolnim naseljima.


Naime, kako stoji u obavijesti Ekoplusa koju je zaprimila Općina Viškovo, danas 30. kolovoza u 7.59 sati dobivena je obavijest da je došlo do pojave neugodnih mirisa slabog intenziteta na užem području mjesta Marčelji, lokacija Pogled.


Također, Općina Viškovo je obaviještena da su pokrenute aktivnosti definirane internim procedurama Ekoplusa za ublažavanje izvora neugodnih mirisa, piše u priopćenju Općine Viškovo vezano za neugodne mirise sa Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina.




Osim navedenog, zaprimljen je i izvještaj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u kojem je utvrđeno, izvidom obavljenim u četvrtak, 30. kolovoza u 7.55 sati, subjektivni osjećaj pojave neugodnih mirisa u samom naselju Marčelji, lokacija Pogled, a koji se prema njihovoj internoj kategorizaciji klasificirao u slab intenzitet.


O istom su, odmah nakon samog izvida, obavijestili i Ekoplus. Naime, mjerenjem s olfaktometrom direktno na poziciji u naselju Marčelji zabilježena je vrijednost OU (odor unit) od 6,4, dok je mjerenjem na poziciji nasuprot ulaza u ŽCGO Marišćina zabilježena vrijednost OU od 29, što bi prema njihovoj internoj kategorizaciji značilo – srednje jak intenzitet.


Pregledom rezultata mjerenja mjerne postaje smještene na Pogledu, NZZJZ nije zabilježio prekoračenja zakonom dopuštenih vrijednosti parametara koji se mjere.


– Ovim putem ističemo da Općina Viškovo također obavlja svoje interne kontrole neugodnih mirisa s Marišćine te prema našem osjećaju, ne radi se o slabom nego izuzetno jakom mirisu koji je posebice jak zadnjih tjedana. Iako iz Općine Viškovo već mjesecima upozoravaju na pritužbe mještana i otežane uvjete života na Viškovu, posebice u najizloženijim naseljima – Marčeljima, Srokima i Kosima, do sada iz Ekoplusa nisu priznavali navedeno, kao niti iz nadležne inspekcije zaštite okoliša koja u dosadašnjim izlascima nije ništa poduzela te se obično utvrdi da su koncentracije u dopuštenim granicama te da se za vrijeme inspekcijskog nadzora nisu osjetili neugodni mirisi. Općina Viškovo konstantno traži, a u zadnje vrijeme i na dnevnoj razini postupanje inspekcije zaštite okoliša, postupanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao investitora predmetnog centra, postupanje Primorsko-goranske županije, kao osnivača i većinskog vlasnika Trgovačkog društva Ekoplus d.o.o. te postupanje nadležnog Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, ističe se u priopćenju Općine Viškovo, koja se, više puta obratila i osobno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru Tomislavu Čoriću, primorsko-goranskom županu Zlatku Komadinu te direktoru Fonda Dubravku Ponošu.


Nadalje, u Općini Viškovo ističu kako je s navedenom problematikom, na sastanku održanom na inicijativu Općine Viškovo 29. svibnja na Marišćini, upoznat i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš te predstavnici Primorsko-goranske županije.


Tom prilikom dogovoren je hodogram aktivnosti koje će se poduzeti u cilju što efikasnijeg rada centra te obećano rješavanje problema pojave smrada, ali od svega navedenog nije se ništa dogodilo.


Situacije se samo pogoršala, kažu u Općini Viškovo, koja je, budući je zadnjih dva dana stanje osobito zabrinjavajuće te se miris osjetio i na širem području od uobičajenog, zatražila hitan sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. O navedenom problemu Općina Viškovo će obavijestiti i predstavnike Europske unije iz čijih se sredstava sufinancirao projekt.


Također, vezano za spomenuti problem, oglasio se i Eko stožer Marišćina, otvorenim pismom »Strpljenju mještana Marčelja u Općini Viškovo došao je kraj«, upućenom primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini, riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu i viškovskim čelnicima.


Na ovaj članak reagirali su iz Ekoplusa