Time Slip

Ispred Konta se u petak postavlja zanimljiva instalacija, svijetlit će u ritmu toka Rječine

Portal Novilist.hr

Foto: Franke-Gronlund-Nisunen, simulacija svjetlosne instalacije na Kontu

Foto: Franke-Gronlund-Nisunen, simulacija svjetlosne instalacije na Kontu



RIJEKA – Svjetlosna instalacija “Time Slip” hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih umjetnika Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena bit će inaugurirana 11. listopada u 20 sati na Titovom trgu (na platou ispred hotela Continental).


U MMSU-u slijedi prezentacija instalacije “Imminence”.


Niz intervencija na javnom prostoru


U ovoj i idućoj godini, naime, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u sklopu programa Europske prijestolnice kulture priprema niz intervencija posvećenih temi javnog prostora koje će, ističu, pridonijeti fizičkim i simboličkim modifikacijama urbanog krajolika Rijeke.




Svima im je zajednički cilj oživljavanje trenutno nedostupnih ili zapuštenih urbanih zona i otvaranje novih mjesta susreta na potezu od Rječine do izlaza na more, i od Delte do kompleksa Benčić.


Sezona se tako otvara u petak na Titovom trgu, ispred Konta, javnim predstavljanjem svjetlosne instalacije Time Slip koja je nastala kao suradnički projekt hrvatske umjetnice Ivane Franke i finskih umjetnika Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena.


Instalirat će se strobo rasvjeta u dužini od 22,5 metra koja će biti programirana na način da se njezin intenzitet mijenja ovisno o brzini toka Rječine. Time će se postići efekt pulsiranja svjetla u ritmu rijeke. Instalacija će biti spojena na gradsku rasvjetu, a uključivat će se i gasiti kao i ostala gradska rasvjeta.


Na tragu suvremenih praksi oblikovanja prostora pozvani umjetnici će intervenirati na tradicionalno okupljalište mladih, mjesto povijesnih razdioba i ujedinjenja te epicentar riječkog gradskog života. Smješten ispod Titovskog Trga rad optički mijenja tok Rječine, problematizirajući teme sjećanja, vremenskog kontinuiteta i njegovih puknuća, u dosluhu s temom vode, jedne od krovnih tema Rijeke 2020 – EPK i programskog pravca Slatko i slano u okviru kojeg intervencija nastaje.


Voda i u instalaciji Imminence


Vodu koriste i u instalaciji Imminence koja zauzima trenutno nenastanjenu prostoriju u prizemlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koju će javnost upoznati istog dana, nakon što od Titovog trga prošeće do Muzeja.


Sjedinjujući elemente vode, svjetla i zvuka, rad aktualizira naličje novog gradskog kulturnog centra koji nastaje u postinudstrijskom kompleksu Benčić. Smjestivši se u oronuli dio Muzeja, rad će komunicirati ideju vode kao regenerativnog i dinamičkog elementa, ugroženog nastupajućim klimatskim promjenama koje koje narušavaju naše životne uvjete kao i cijeli ekosustav.


Na proljeće 2020. rad će biti izložen u Galerie Anhava u Helsinkiju u okviru predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.


Instalacija Imminence ostat će otvorena do ožujka 2020., a instalacija na Titovom trgu tijekom cijele 2020.


Biografije autora


Ivana Franke vizualna je umjetnica koja se bavi istraživanjem svjetla usredotočujući se na perceptivne pragove. Od nekoliko desetina međunarodnih izložbi na kojima je izlagala izdvajamo Schering Stiftung Project Space u Berlinu (2017.), Biennale u Shanghaiu (2016.), Peggy Guggenheim, Veneciju (2011.), Deutsche Guggenheim, Berlin (2012), Manifestu 7 (2008.), Biennale u Veneciji (2007.) i MoMA P.S.1. (2001).


Tommi Grönlund i Petteri Nisunen su umjetnički dvojac iz Helsinkija koji zajedno djeluju od sredine 1990-ih, nakon što su završili studij arhitekture. Autori su brojnih javnih radova, a sudjelovali su na izložbama u prostorima kao što su Powerlong Art Center, Hangzhou (2018), MUDDAM Luxembourg (2015.), Marrakesh Bijenale (2014.), Moskovski Bijenale (2009.), Bijenale u São Paulo (2007.), Art Unlimited / Art Basel (2005.), Yokohama Trijenale (2001.), Bijenale u Veneciji (2001.) i Manifesta 1, Rotterdam (1996.).


Franke, Grönlund i Nisunen imali su istodobne samostalne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2017. godine.