Javni telefoni

IZVAN FUNKCIJE Telefonske govornice moraju biti uklonjene s riječkih ulica

Ljiljana Hlača

Mobitel su zamijenili javne govornice / arhiva NL

Mobitel su zamijenili javne govornice / arhiva NL

Osim devastiranih »kabina«, uklonjena mora biti i mjerna stanica za kvalitetu zraka u Ulici žrtava fašizma na Školjiću, koju je 2005. godine postavilo Ministarstvo okoliša, a koja se više ne koristi



T-com i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike morat će ukloniti svoju opremu koja je izvan funkcije i koja nagrđuje grad. Prije svega je riječ o devastiranim telefonskim govornicama i stanici za mjerenje kvalitete zraka na Školjiću – potvrđuje nam Odjel gradske uprave za komunalni sustav. Na ovakvu zaostalu opremu vrlo često reagiraju građani, a i s pravom s obzirom na to kako ona izgleda.


Nekad je s govornicama s naplatom pomoću elektroničkih čip kartica u Rijeci bilo pokriveno čak 100 lokacija, a danas ih je u funkciji svega 12. Riječ je o govornicama na adresama Bulevar oslobođenja 14, Kvaternikova 70, Ivekovićeva 1, Miroslava Krleže 15, Srdoči bb, Zvonimirova 21, Kumičićeva 55A, Trg Viktora Bubnja BB, Uljarska 1, Kumičićeva 8, Kvaternikova 70 a i Strossmayerova bb. T-com mora ukloniti 36 »kabina«. Zanimljivo je da ih je ova tvrtka svojedobno postavljala bez prethodne suglasnosti Grada tako da već godinama traje i sudski spor zbog naknade za korištenje javne površine.


Mjerna postaja koju je 2005. godine tada postavilo Ministarstvo okoliša, a koja je trebala mjeriti kvalitetu zraka u Ulici žrtava fašizma na Školjiću, godinama ne prikuplja podatke o zraku. Da »kutija« ne radi, nije znao ni Grad, koji je vlasnik zemljišta.




U Rijeci postoji još jedna ovakva stanica koja se nalazi na Vežici u Ulici Franje Belulovića. Kao razlog za prekid mjerenja na Školjiću svojedobno nam je Ministarstvo reklo da je tomu razlog činjenica što je za naš grad dovoljna jedna stanica. Također, saznali smo da se ova lokacija s vremenom pokazala neprikladnom za praćenje kvalitete zraka jer se stanica nalazi između dviju relativno visokih zgrada koje bitno ograničavaju nesmetano strujanje zraka.