Nije im sporno

Hrvatska pošta o prodaji zgrade na Korzu: Natječaj je bio javan i dostupan svima

Robert Frank

Uprava Hrvatske pošte jučer je o prodaji nekretnine informirala i svoj Nadzorni  odbor, koji je informaciju, bez rasprave, tek primio na znanje



RIJEKA  Uprava Hrvatske pošte na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora informirala je članove o prodaji vlastite poslovne zgrade na riječkom Korzu zagrebačkoj tvrtki Tim nekretnine za 5,6 milijuna eura. Članovi NO-a o toj temi nisu vodili, koliko nam je poznato, nikakvu raspravu, iako je prodaja te poslovne zgrade u javnosti izazvala niz reakcija, prije svega zbog načina na koji je nekretnina prodana. Radilo se, naime, o prodaji putem kuvertiranih ponuda, umjesto prodaje otvorenom, usmenom licitacijom za koju je procijenjeno da bi prodavatelju, u ovom slučaju državnoj tvrtki Hrvatska pošta, omogućila bolju, odnosno višu postignutu cijenu. Iako smo Upravi Hrvatske pošte još u ponedjeljak uputili osam konkretnih pitanja oko načina prodaje i postignute cijene, samo su na jedno od njih odgovorili.


Iz Hrvatske pošte tako su poručili da su objavili javni natječaj za prodaju nekretnina u Jutarnjem listu, Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i na web stranici Hrvatske pošte te je kao tema bio popraćen i od strane brojnih medija  (Nova TV, Poslovni dnevnik…).


»Javni natječaj bio je svima dostupan i svi koji su imali namjeru za kupnju bilo koje od nekretnina koje su na popisu, mogli su dostaviti propisane ponude u za to predviđenim rokovima.




Javni natječaj koji je objavljen 29. ožujka i 4. travnja 2015. imao je rok za dostavu ponuda do 15. travnja 2015. U navedenom roku za kupnju nekretnine u Rijeci pristigle su dvije potpune i pravovremene ponude, a obje iznad procijenjene vrijednosti koja je utvrđena Elaboratom procjene tržišne vrijednosti od strane neovisnog procjenitelja. Prihvaćena je ponuda koja uz ispunjenje svih uvjeta natječaja sadrži najvišu kupoprodajnu cijenu.


Predmetna nekretnina nalazi se unutar zaštićene kulturno povijesne cjeline, no nije kao kulturno dobro zaštićena posebnim rješenjem,  te se stoga ne primjenjuje pravo prvokupa sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.


Po okončanju  postupka uređenja obvezno pravnog odnosa kupoprodaje između Hrvatske pošte  kao prodavatelja i kupca javnosti će biti dostupno  više informacija.Sve navode koji se pojavljuju u tisku i kuloarima ocjenjujemo neposlovnim ali i traženjem opravdanja za svoje neuspjehe ili propuste od strane onih koji su znali za javno objavljeni natječaj. Ovo potvrđuje i činjenica da je ponuda/iskaz  interesa dostavljena 20. svibnja 2015. godine od strane tvrtke DM stigla 35 dana nakon zaključenja natječaja i prihvata ponude«, odgovorili su iz Hrvatske pošte.