Upitan maturalac

Hoće li riječki maturanti u Španjolsku: Roditelji moraju odlučiti sami

Ingrid Šestan Kučić

Lloret de Mar - španjolsko ljetovalište često je odredište maturanata iz Hrvatske

Lloret de Mar - španjolsko ljetovalište često je odredište maturanata iz Hrvatske

O eventualnom otkazivanju putovanja u Španjolsku ili pak o njegovoj realizaciji izjašnjavat će se roditelji pojedinačno, kažu ravnatelji. Roditelji i djeca moraju dati zadnju riječ. Oni su odlučili kamo žele ići i oni sada moraju odlučiti žele li nakon ovih događanja putovati



RIJEKA – Nijedna škola neće odluku o realizaciji maturalnih putovanja prepustiti članovima školskih odbora, već će se o eventualnom otkazivanju putovanja u Španjolsku ili pak o njegovoj realizaciji izjašnjavati roditelji pojedinačno – ističu ravnatelji primorsko-goranskih srednjih škola čiji bi učenici tijekom ovog i idućeg tjedna trebali otputovati u zemlju koja je prošli tjedan bila na meti terorističkih napada. U svim su se školama već jučer organizirali i krenuli s pozivanjem roditelja te će se u mahom svim školama danas održati roditeljski sastanci na kojima će se pokušati donijeti odluka što učiniti s planiranim maturalcem. Iako je preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon terorističkih napada bila da odluku o tome trebaju li učenici putovati u Španjolsku ili ne donesu školski odbori, primorsko-goranski ravnatelji takvu preporuku nisu prihvatili. Članovi školskih odbora, kao ni sami ravnatelji, odgovornost ne žele preuzeti i svi se slažu da je prvi korak izjašnjavanje roditelja. Prvi bi u Španjolsku trebali krenuti maturanti Ekonomske škole Mije Mirkovića i to već u subotu, a hoće li to zaista biti tako, kaže ravnateljica Laura Grubišić, odlučivat će se večeras na roditeljskom sastanku na kojem će se okupiti roditelji sedamdesetak učenika koji bi trebali putovati.


– Odluku će donijeti roditelji tri razredna odjela koliko ih se odlučilo za put u Španjolsku. Na sastanku ćemo ih upoznati sa situacijom, preporukom resornog ministarstva te ćemo tražiti od svakog roditelja da se izjasni i procijeni treba li njegovo dijete na put ili ne. U stalnom smo kontaktu s putničkom agencijom koja treba realizirati putovanje, no još uvijek ne znamo što će biti ako putovanje otkažemo, ističe Grubišić.



ZAGREB – Unatoč preporuci Ministarstva znanosti i obrazovanja, brojni su hrvatski maturanti jučer krenuli put Španjolske. Odluka o tome hoće li se putovati ili ne, prepuštena je školskim odborima, pa su neke škole, primjerice zagrebačka V. gimnazija, donijele odluku da se na maturalac ne ide. Koliko je točno škola odustalo od maturalnih putovanja u Španjolsku, ne znaju ni u Ministarstvu obrazovanja, niti u Udruzi hrvatskih putničkih agencija, gdje jučer nisu imali informacija da je neko putovanje otkazano. U organizaciji zagrebačke turističke agencije Speranza tako je više stotina maturanata jučer otputovalo u Španjolsku, a danas na put kreću nove grupe. Niti jedna im škola, kažu, zasad nije otkazala maturalno putovanje.




– Kod nas u Speranzi nema otkaza putovanja od strane škola ili roditelja. Sva putovanja se odvijaju kao što su i planirana. Naša maturalna putovanja su krenula, a danas navečer kreće 200-tinjak učenika zagrebačkih gimnazija za Costa Bravu. Do ovog trenutka imamo potvrdu i svih škola koje sutra putuju u našoj organizaciji u Španjolsku – kaže predstavnik Speranze Saša Blažeković.


Prema podacima Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), kroz sljedeća dva tjedna prema Španjolskoj bi preko agencija koje su njihove članice trebalo krenuti oko 4.500 učenika. Hoće li se onima koji odustanu vratiti uplaćeni iznos ili ponuditi druga destinacija, u UHPA-i ne znaju reći.


– Ako do odgoda ili otkaza putovanja dođe, prava i obveze su definirane ugovorom. Ali vjerujemo da će se pronaći rješenje najbolje za maturante te da će obje strane biti zadovoljne – kaže Ivana Maltar, voditeljica Ureda. (LJ. B. M.)



Roditelji školu, dodaje, stalno nazivaju i već ima raznih prijedloga, od promjene termina do promjene destinacije, međutim konkretnog odgovora o tome što će biti s uplaćenih u prosjeku 4 tisuće kuna po maturantu, još uvijek nema. To rješenje nemaju ni u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi gdje su se na put u Španjolsku spremala također tri razreda, a polazak je zakazan za 30. kolovoza. Ravnatelj te škole, Radenko Bradić, također danas organizira roditeljski sastanak.


– Za sada su mišljenja među roditeljima dosta podijeljenja, neki bi odustali, a neki ne, dok neki pak predlažu drugu destinaciju. Zbog toga sazivamo roditeljski sastanak na kojem se roditelji moraju izjasniti. Školski odbor može donijeti odluku isključivo na temelju odluke roditelja. Radi se o djeci i tu moraju biti uključeni roditelji – ističe Bradić.


Isti je stav zauzela i Srednja škola Antuna Barca Crikvenica, jer kako naglašava ravnatelj Arsen Badurina, bez roditelja nikakva se odluka ne može donijeti.


– Roditelji i djeca moraju dati zadnju riječ. Zbog toga danas sazivamo roditeljski sastanak. Oni su donosili odluku kamo žele ići i oni sada moraju donijeti odluku žele li nakon ovih događanja putovati. Treba dobro promisliti, trezveno i racionalno, a što će biti s uplaćenim novcem ukoliko se roditelji izjasne za otkazivanje, u ovom trenutku ne znamo. Prvi je korak okupiti roditelje i čuti njihovo mišljenje, a onda ćemo na temelju njihove odluke vidjeti što dalje – kaže Badurina.



Koliko bi točno primorsko-goranskih maturanata trebalo otputovati u Španjolsku nitko ne zna, jer škole nisu dužne nikoga obavještavati o realizaciji svojih izleta, pa tako ni o maturalnim putovanjima. U planiranju i realizaciji putovanja škole su potpuno samostalne pa tako u Primorsko-goranskoj županiji, osnivaču škola, ističu da školski izleti nisu njihova nadležnost te da sve što mogu učiniti je izdati preporuku. Sudeći pak prema iskustvima putničkih agencija, gro riječkih maturanata ove je godine za putovanje odabralo Prag ili Grčku, dok je broj onih koji su birali Španjolsku daleko manji za razliku od njihovih vršnjaka iz drugih hrvatskih krajeva kojima je Španjolska bila top destinacija.



Iz crikveničke škole u Španjolsku bi 29. kolovoza trebalo krenuti svega dvadesetak učenika. Riječ je o jednom razrednom odjelu jer, kako dodaje Badurina, većina maturanata, tri razredna odjela, putuje u Prag. Iako su sve tri škole maturalac u Španjolsku organizirale putem različitih putničkih agencija, cijena putovanja u sva tri slučaja kreće se oko 4 tisuće kuna, a sudeći prema najavama nekih putničkih agencija, otkažu li se putovanja, vrlo je vjerojatno da roditelji na uplaćeni novac mogu zaboraviti.