Neazvisni vijećnik

Hoće li on presuditi? Marinko Koljanin otkriva kako će glasovati o proračunu Grada Rijeke

Tihana Tomičić

Marinko Koljanin, Foto: S. DRECHSLER

Marinko Koljanin, Foto: S. DRECHSLER

Velika je odgovornost glasati o skoro milijardu kuna vrijednom proračunu, ozbiljno ću pristupiti tome, kaže Koljanin 



RIJEKA Nakon što se pokazalo da će tri HNS-ova vijećnika u Gradskom vijeću Rijeke podržati proračun gradonačelnika Vojka Obersnela te nakon što je nezavisni Hrvoje Burić ustvrdio da su HDZ-ovci nagovarali nezavisnog Marinka Koljanina da podrži SDP-ov proračun, za komentare svih tih događanja pitali smo samog Koljanina. On je, kako je poznato, u Gradsko vijeće ušao s nezavisne liste i danas čini dio Srednjeg bloka, kao labavog saveza stranaka i vijećnika odmaknutih od blokova SDP-a i HDZ-a.


Budući da bi, u slučaju da HNS podrži Obersnela, izglasavanje proračuna ovisilo o njegovoj ruci, važno je kako će se nezavisni Koljanin postaviti.


Na tvrdnje o tome da ga je HDZ-ova Ivona Miličević nagovarala da podrži Obersnelov proračun jer bi HDZ u slučaju ponovljenih izbora navodno po anketama loše prošao, Koljanin nam je rekao da o naklapanjima ili tračevima ne želi govoriti u medijima.




Što se tiče njegova statusa, kaže kako se smatra dijelom Srednjeg bloka, kojeg međutim ne smatra koalicijom nego labavim dogovorom vijećnika između dva fronta ljevice i desnice, a za izglasavanje proračuna kaže da će glasati kako se Srednji blok bude dogovorio.


– Ne vjerujem da će biti iskakanja. Svi zajedno ćemo se naći, razmotriti amandmane i istupiti zajedno, to očekujem ovih dana, a onda ću naravno donijeti i svoju osobnu odluku. Velika je odgovornost glasati o skoro milijardu kuna vrijednom proračunu, vrlo ozbiljno ću pristupiti tome, ali nitko ne mora očekivati da ću sebe staviti u poziciju nekakvog solo igrača – rekao nam je Koljanin.


Umjesto da se bavi tračevima o tome tko je kome što rekao, kako kaže, on će osobno podnijeti jedan amandman na proračun, i to će tražiti dva milijuna kuna za riječki KBC, za uređenje odjela hematologije i digestivne kirurgije.


– To je amandman koji sigurno svi mogu podržati, i to smatram svojom građanskom dužnošću. Nedavno sam posjetio KBC i razgovarao s ravnateljem Davorom Štimcem i moram reći da su me oduševila ulaganja u posljednje vrijeme. Samo ove godine bolnica je iz vlastitih sredstava uložila 18 milijuna kuna, od gubitaša su postali pozitivan primjer. Znamo da je Županija dosad uložila skoro šest milijuna u KBC, mada nije osnivač, Grad dva milijuna, pa ne vidim razlog zašto i Grad ne bi i dalje ulagao.


Svaka čast projektima EPK ili nogometu i NK Rijeci, sve treba razvijati, ali jedino je sigurno da ćemo svi kad-tad doći do bolnice, i to treba biti iznad svega.


Svi kažu država je loš vlasnik, ali to ne treba biti i loša isprika da i sami ne ulažemo u svoj KBC čiji su korisnik svi građani – kaže Koljanin.


Ističe da bi KBC, kad bi godišnje Županija i lokalne jedinice u PGŽ-u iz svojih proračuna izdvojile samo 1 posto proračuna, dobila godišnje 11 milijuna kuna, a kad bi Grad izdvajao samo 0,5 posto proračuna, to zapravo bilo 4 milijuna kuna godišnje.


»Svoj ulazak u politiku doista vidim kao rad za sve građane Rijeke, a ne kao opredjeljivanje između nekakvog SDP-a ili HDZ-a«, zaključuje Koljanin.