Tekućina života

HUMANI JUBILARAC Riječanin Darko Sambol darivao krv stoti put

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U obitelji Sambol darivateljica krvi odnedavno je i supruga, dr. Silvija Zec Sambol, koja je krv darivala drugi put, a namjera je na darivanje krvi potaknuti i sina koji će uskoro postati punoljetan



RIJEKA Riječanin Darko Sambol darivao je krv na Zavodu za transfuzijsku medicinu jubilarni, stoti put. Ovaj mladi psiholog, rođen 1971. godine, krv je prvi put darivao kao dvadesetogodišnjak, 1991. godine u Zadru.


– Bilo je to tijekom prvog bombardiranja Zadra. Naime, kako sam tada živio u Zadru, u listopadu 1991. godine jedan mladi liječnik nas je motivirao, a s obzirom na to da se ratovalo, krv je bila nužno potrebna gotovo svaki dan, išli smo je darivati na Dugi otok. Od tada pa sve do danas redovito darujem krv na riječkoj Transfuziji, iako ponekad idem i na akcije na terenu, kaže Sambol, koji je neko vrijeme bio predsjednik Aktiva DDK-a Zamet, a s obzirom na to da je psiholog po struci, pomaže volonterski u Crvenom križu. U obitelji ovog Riječanina darivatelj krvi odnedavno je i njegova supruga, dr. Silvija Zec Sambol, koja je krv darivala drugi put, a namjera je Darka Sambola uskoro na darivanje krvi potaknuti i sina, koji će uskoro postati punoljetan.


Na pitanje zašto sve ove godine daruje krv, Sambol kaže kako mu je glavna motivacija prvenstveno pomoći drugima, osjeća se privilegiranim biti u mogućnosti da je zdrav čovjek koji može pomoći drugim, nepoznatim ljudima.




– S obzirom na to da smo i supruga i ja zdravstveni djelatnici, nastojimo djelovati edukativno na ljude. Kada god smo u prilici, ukazujemo na potrebu darivanja krvi, ali i na činjenicu kako je to jedan human i plemenit čin. Ovom bih prigodom poručio svima koji do sada nisu darivali krv, a posebno mladima, neka se odazovu toj plemenitoj akciji, ne košta ništa, a znači puno za zdravstveno potrebite. Taj čin darivanja i pomaganja ispunjava i oplemenjuje, sklapaju se nova poznanstva, organiziraju druženja, kaže Sambol, koji će krv darivati sve dok bude zdrav, odnosno dok ga ne ograniči zakonska regulativa.