Ivona Milinović

HDZ-ovka koja “broji Srbe i vrbe” neće dati ostavku u Gradskom vijeću: “Odgovaram samo biračima”

Hina

Ivona Milinović, Foto: V. KARUZA

Ivona Milinović, Foto: V. KARUZA



RIJEKA – HDZ-ova riječka gradska vijećnica Ivona Milinović razriješena je dužnosti predsjednice Odbora za nacionalne manjine Gradskog vijeća na sjednici u utorak, nakon što je sama dala ostavku na tu funkciju prošlog tjedna.


Ta odluka posljedica je gostovanja Milinović u »Podcastu Velebit« gdje je iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Za pjesmu Hajdukovih navijača Torcide ‘Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba’ rekla je kako je neprimjereno pjevati takve pjesme »i davati Pupovcu argument da sutradan plače, ‘evo su Hrvati fašisti’. »Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40«, izjavila je u emisiji Milinović.


Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke zatražio je da je se razriješi s mjesta predsjednice Odbora za nacionalne manjine, a ovaj potonji je za prošli četvrtak sazvao sjednicu na kojoj se trebalo o tome raspravljati no sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Istog dana, međutim, Milinović je dala ostavku na tu dužnost.Gradsko vijeće ju je u utorak razriješilo jednoglasno, pri čemu je i ona glasala ‘za’.

Volk: Govorom mržnje osramotila sebe i cijelo Gradskog vijeće


Kako je obrazložio gradski vijećnik Valter Volk (SDP) u ime Odbora za izbor, imenovanja i razrješenja, zahtjev za njezinim razrješenjem podnijet je jer je, kako je kazao, tim sramotnim slučajem govora mržnje osramotila sebe i cijelo Gradskog vijeće. »Ovakvom huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onoga što je izgovorila, Ivona Milinović mora odgovarati za svoje postupke pogotovo jer joj to nije bilo prvi put«, rekao je.




Dodao je i da je Odbor prije nešto manje od godinu dana zatražio od HDZ-a da upozori Ivonu Milinović da svojim istupima u javnosti ne zastupa interese nacionalnih manjina, nego upravo suprotno, svojim istupima u javnosti, posebice na društvenim mrežama, omalovažava sve pripadnike nacionalnih manjina, što je potpuno nespojivo s funkcijom koju obnaša.


U raspravi su njezine izjave osudili klubovi vijećnika SDP-Laburisti-SDSS, potom HSU-IDS, klub vijećnika HNS-a, klub vijećnika PGS-a, klub vijećnika Liste za Rijeku te klub vijećnika Akcija mladih i Živi zid, ističući kako se radi o neprimjerenoj izjavi i neprihvatljivom govoru mržnje.


Milinović: Nije bilo nikakvog govora mržnje, nesretno sam se izrazila


HDZ-ov vijećnik Josip Ostrogović je ustvrdio da je nepotrebna rasprava na tu temu jer je Milinović već podnijela ostavku.


Ivona Milinović je na sjednici kazala da je ponosna na rad Odbora za nacionalne manjine jer su, kako je kazala, nakon više od desetljeća za 50 posto povećali sredstva za rad vijeća nacionalnih manjina. »Što se tiče izjave, tko želi biti zlonamjeran, bit će i izvući će izjavu iz konteksta, a tko nije, bit će objektivan i pogledat će cijelu emisiju. Tu nije bilo nikakvog govora mržnje, moja izjava je bila izrečena u kontekstu osude šovinističkog ispada dijela Tordice, incidenta u Uzdolju. Bila je to moja namjera, nažalost nesretno sam se izrazila, želeći braniti Rijeku i od osude biltena koji su grad nazvali netolerantim«, rekla je Milinović.


Vijećnik Zvonimir Peranić, član Mosta nezavisnih lista, koji se razišao s tom političkom strankom te djeluje u Klubu vijećnika Liste za Rijeku, predložio je zaključak riječkoga Gradskog vijeća kojim se osuđuje svaki oblik mržnje, odnosno svaki istup koji narušava na bilo koji način integritet svake osobe te se Ivona Milinović poziva da podnese ostavku i na dužnost gradske vijećnice, zbog skandaloznih i tužnih izjava.


Taj zaključak je usvojen s 20 glasova za, šest glasova protiv te dva suzdržana.


Unatoč tome, Milinović je istaknula da ne namjerava podnijeti ostavku na dužnost gradske vijećnice, odnosno da smatra kako je pokazala svoju političku odgovornost podnijevši ostavku na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine. »Kao vijećnica odgovaram samo biračima«, rekla je.