EGZEKUCIJA OZNA-e

Grob fašističkog gradonačelnika Rijeke Riccarda Gigantea nađen u kastavskoj šumi

Damir Cupać

Foto F. Jurčević

Foto F. Jurčević

Među posmrtnim ostacima nađen je i džepni sat.  Sugerirao sam predstavnicima talijanskog ministarstva branitelja da je  pripadao Giganteu. Trenutno su posmrtni ostaci u talijanskom konzulatu i vjerujem da će se uspješno napraviti identifikacija, kaže  velečasni Franjo Jurčević



RIJEKA Prije 31 godinu velečasni Franjo Jurčević čuo je da su na predjelu Loze u kastavskoj šumi strijeljani neki Talijani, a da je informacija točna, potvrđeno je prije desetak dana kada je prešućivana grobnica ekshumirana. Velečasni Jurčević uvjeren je da je među najvjerojatnije osmoricom strijeljanih i nekadašnji gradonačelnik Rijeke Riccardo Gigante kojega je 1930. godine postavio za prvog čovjeka grada Mussolini, a koji je strijeljan 4. svibnja 1945. godine.


– Među posmrtnim ostacima nađen je i sat. Teško da je džepni sat mogla imati neka sirotinja. Najprije će biti da je riječ o nekom viđenijem građaninu, a sve ukazuje da bi to mogao biti Gigante – kaže Jurčević. On podsjeća da je u Kastav došao za župnika prije 40 godina, 31 godinu imao je informaciju o stratištu, ali sve dok Italija i Hrvatska nisu potpisale protokol o suradnji kada je riječ o stratištima, nije se moglo provjeriti je li ta informacija točna.


Masovna grobnica


– Dosta je ljudi spominjalo masovnu grobnicu. Meni su se tri čovjeka činila najvjerodostojnijim. Sa svakim od njih, a bez da oni znaju jedan za drugoga, otišao sam u Lozu i pokazali su isto mjesto. Početkom srpnja ove godine na dva i pol metra dubine nađeni su dijelovi ljudskih kostiju, džepni sat, tri češlja i još neke stvari. Vjerujemo da će možda na zadnjoj strani sata kada se on očisti biti neka gravura prema kojoj bi se mogla identificirati žrtva. Sugerirao sam predstavnicima talijanskog ministarstva branitelja da bi to mogao biti Gigante. Trenutno su posmrtni ostaci u talijanskom konzulatu i vjerujem da će se uspješno napraviti identifikacija.


Foto F. Jurčević


Foto F. Jurčević





Svo ovo vrijeme za te žrtve sam održavao mise 4. svibnja, i tako 20 godina. Doživljavao sam kritike, ali sve žrtve su zaslužile da ih se dostojno pokopa. Vjerujem da povijesni arhiv u Rijeci krije istinu o tome tko je naredio strijeljanje i zašto. U svakom slučaju mjesto pogubljenja treba obilježiti da ostane spomen na to, uvjeren je velečasni Jurčević. On pretpostavlja da je kastavska šuma izabrana kao mjesto egzekucije zbog strašnih zločina koje su nad Kastavcima počinili talijanski fašisti.



– Pisao sam ja našim ministrima branitelja i prije da se istraži moguća grobnica. Ali tadašnji ministar branitelja Fred Matić nije bio zainteresiran. Kada je potpisan ugovor između Italije i Hrvatske, odnosno svih europskih zemalja, da se sva grobišta istraže, ostaci ekshumiraju, a žrtve dostojno pokopaju, ponovo sam pokrenuo inicijativu koja je na kraju urodila plodom. Moje je mišljenje da se sva partizanska stratišta i partizanski zločini moraju istražiti i nije u redu da se to ne napravi kada se zna koliko je puno kostiju ostalo u zemlji. Za mene su u smrti svi jednaki – zaključio je velečasni Jurčević.


Priveden po oslobođenju


Prema Hrvatskom biografskom leksikonu Riccardo Gigante pripadao je riječkim iredentističkim krugovima i imao je znatna udjela u gradskom političkom i javnom životu.


– Jedan je od utemeljitelja iredentističkog Circolo La Giovine Fiume i istoimenoga društvenog tjednika, u kojem je surađivao polemičnim i satiričnim prilozima… Imao je udjela u neuspjelu pokušaju iredentista da uđu u riječko Gradsko vijeće na izborima 1911. godine… U Rijeku se vratio s talijanskom vojskom 1918. godine, od prosinca 1919. godine neko vrijeme je  bio riječki gradonačelnik, od 1927. godine do 1930. godine počasni konzervator Gradskog muzeja, i do 1934. godine, kada ga je B. Mussolini imenovao senatorom, ponovo gradonačelnik.


Članke o Rijeci, koju je u duhu svojih političkih nazora proglašavao talijanskim gradom, arheološke, numizmatičke, povijesne, grboslovne te iz povijesti umjetnosti, objavljivao je u časopisima…– navodi se u Hrvatskom biografskom leksikonu. Isti dan kada je oslobođena Rijeka, 3. svibnja 1945. godine, Gigantea je privela OZNA, a strijeljan je sa suradnicima sljedeći dan. Nakon ekshumacije i nakon identifikacije možda se nakon 73 godine otkriju svi detalji ove povijesne epizode.