Aplikacija ZaKi Book

Gradska knjižnica Rijeka među prvima u Hrvatskoj omogućila posudbu e-knjiga

Hina

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

U Hrvatskoj se dugo čekalo na dostupnost e-knjiga u knjižnicama, a razlozi su nedostatak razvoja nacionalne knjižnične platforme za e-knjigu, slaba ponuda takvih izdanja i slaba raširenost uređaja za čitanje e-knjiga, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj riječke Gradske knjižnice

RIJEKA – Gradska knjižnica Rijeka omogućila je svojim članovima korištenje e-knjiga na hrvatskom jeziku, pomoću aplikacije ZaKi Book, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković. U Hrvatskoj se dugo čekalo na dostupnost e-knjiga u knjižnicama, a razlozi su nedostatak razvoja nacionalne knjižnične platforme za e-knjigu, slaba ponuda takvih izdanja i slaba raširenost uređaja za čitanje e-knjiga, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj riječke Gradske knjižnice.

ZaKi Book prva je aplikacija u Hrvatskoj za posudbu e-knjiga, a razvile su je prošle godine Knjižnice grada Zagreba i tvrtka VIVa Info, a sad je na raspolaganju članovima Gradske knjižnice Rijeka. Mogu je besplatno preuzeti s odgovarajućih internetskih servisa, birati među 734 e-knjiga u katalogu


Gradske knjižnice Rijeka i posuđivati do dvije knjige odjednom na razdoblje do 30 dana.


Cvjetković je rekao da se netko može upitati zbog čega ima samo 734 knjiga na raspolaganju, s obzirom da je na internetu ponuda daleko šira. No, naglasio je, u ovom slučaju je riječ samo o legalnim e-knjigama, s licencama izdavača. 




Ravnatelj je istaknuo i vrijedne brojčane pokazatelje rada Gradske knjižnice Rijeka, koji su u gotovo svim segmentima u porastu. Tako je dosegnut najveći broj članova od osnutka knjižnice, 21.734 člana.


To je porast od 476 članova prema godini ranije, te čak 20 posto od 2015. godine.


Raste i broj posudbi te dolazaka korisnika u knjižnične prostore zbog korištenja knjiga ili sudjelovanja u brojnim programima. Sve značajniji dio djelovanja knjižnice su njeni internetski servisi, tako da je u 2019. katalog knjižnice pregledan više od 1,66 milijuna puta.


Veću kvalitetu i kvantitetu programa prepoznaju građani učlanjenjem ili praćenjem programa, a i struka, jer je Gradska knjižnica Rijeka dobila nagradu Hrvatskog knjižničarskog društva za najbolju knjižnicu 2019., naglasio je Cvjetković.


Pročelnik riječkog Odjela za kulturu Ivan Šarar rekao je kako je fascinantno da je ova ustanova našla novu energiju za ove rezultate. Porast broj članova i posudbi knjiga izrazito opovrgavaju tvrdnje da se čita sve manje i da knjiga postaje nezanimljiva, dodao je.