Projekti

Gradit će se na Hostovu bregu i Martinkovcu: Riječanima do 2020. novih 280 POS-ovih stanova

Damir Cupać

NL arhiva

NL arhiva

 Početak gradnje i prodaje stanova za drugu lokaciju na Martinkovcu planira se za srpanj 2018., a useljenje za prosinac 2019., dok će stanovi na Hostovom bregu biti spremni za početak gradnje i prodaju u siječnju 2019., a useljenje se planira u srpnju 2020.



RIJEKA Grad Rijeka trebao bi do 2020. godine u tri projekta društveno poticane stanogradnje (POS) investirati oko 163 milijuna kuna kako bi se na tri lokacije izgradilo 280 stanova.


Riječ je o lokacijama Martinkovac I, Martinkovac II i Hostov breg II.


Gradonačelnik Vojko Obersnel na prvoj sjednici riječke izvršne vlasti u novome mandatu naložio je resornim odjelima gradske uprave da izvide mogućnost gradnje na novim lokacijama budući da je potreba za kupnjom povoljnijih stambenih kvadrata dosta velika.




– U dva navrata morali smo odgoditi projekt gradnje stanova na Martinkovcu zbog toga što smo dobijali ponude izvođača koje se probijelae zakonski maksimum od 1.100 eura po kvadratu za kupce.


Taj projekt je odgođen, u tijeku je preprojektiranje kako bi cijena građenja i cijena metra kvadratnog bila u skladu sa zakonom. U sljedeće tri godine izgradit ćemo 300-ak stanova i tako bi dobar dio ljudi koji se nalaze na listi riješio stambeno pitanje. Krajnju odluku donijet će banke koje odlučuju o kreditnoj sposobnosti.


Za one koji nisu kreditno sposobni planiramo u sljedećem razdoblju izgraditi oko 200 stanova koje će otkupiti Grad Rijeka i onda ih dati u najam kao što smo to već napravili na Rujevici, najavio je Obersnel.


Pročelnica Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Denis Šulina izvijestila je gradsku vladu o očekivanoj dinamici kada je riječ o realizaciji tri velika stambena projekta.


– S obzirom na stupanj pripremljenosti projekata i mogućnosti realizacije, za Martinkovac II, a riječ je o lokaciji na Srdočima na kamionskom terminalu, natječaj za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova gradnje planira se za konac srpnja 2017. godine, početak radova gradnje i prodaje stanova za travanj 2018. godine, a useljenje za rujan 2019. godine.


Martinkovac I. faza, nakon izrade studija podobnosti lokacije i opravdanosti gradnje na predmetnoj lokaciji, raspisat će se natječaj za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova, početak radova gradnje i prodaje stanova za srpanj 2018., a useljenje za prosinac 2019. godine.


Hostov breg II. faza koji je u blizini postojećeg objekta POS-a zahtijeva najprije rješavanje pristupnih prometnica i potrebne infrastrukture, natječaj za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova gradnje planiran je za svibanj 2018. godine, početak radova gradnje i prodaje stanova za siječanj 2019. godine, a useljenje za srpanj 2020. godine, najavila je Šulina.


Pročelnica je nastavila da projekt POS-a ima i te kako opravdanje jer je trenutno na listi preko 700 građana Rijeke koji su zainteresirani za kupnju.


Zaključkom gradonačelnika produžen je rok važenja utvrđene Lista reda prvenstva za kupnju stana po programu društveno poticane stanogradnje i Dopunska lista reda prvenstva za kupnju stana po programu društveno poticane stanogradnje do 3. srpnja 2019. godine.