Brojna događanja

Grad Rijeka sufinancira Riječki karneval: Petom godišnjem dobu 150.000 kuna

Damir Cupać

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić



RIJEKA Predsjednik Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa izvijestio je Kolegij gradonačelnika da ukupni prihodi Riječkog karnevala 2019. iznose oko 1,7 milijun kuna, a Grad Rijeka je iz gradske blagajne osigurao 150.000 kuna. U zatvaranju financijske konstrukcije sudjelovali su i Turistička zajednice grada Rijeke i komercijalni prihodi od pokrovitelja i donatora, prodaje ulaznica i najma štandova, Primorsko-goranska županija i Hrvatska turistička zajednica. Ukupni rashodi na razini su prihoda, a riječ je o financiranju osnovnih programa kao što su izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaja ključa Grada, Dječja karnevalska povorka, Međunarodna karnevalska povorka i Carnival DY party 2019., promidžba, prezentacije, oglašavanje, tisak promidžbenih materijala, odnosi s javnošću te priprema za Riječki karneval 2020.


Kada je riječ o grdaskim sredstvima, njima će se pokriti troškovi izbora kraljice Riječkog karnevala i primopredaje ključa Grada (10.000 kuna), Dječje karnevalske povorke (30.000 kuna), Međunarodne karnevalske povorke (50.000 kuna) te će se sufinancirati dječje karnevalske grupe (20.000 kuna) i sudionici Međunarodne karnevalske povorke (40.000 kuna).


– Prije svega bih naglasio da smo postigli najbolje rezultate do sada kada je riječ o Adventu, a sada nas očekuje organizacija petog godišnjeg doba. U prošloj godini prešli smo 400.000 noćenja, a u prosincu 2018. godine bili smo odmah iza Opatije po broju noćenja. Vjerujem da će se pozitivni trendovi nastaviti i na početku godine budući da Peto godišnje doba počinje 17. siječnja i trajat će do 5. ožujka 2019. godine. Brojna događanja će se odvijati u domovima na Zametu i u Pašcu te u Exportdrvu. Svi koji vole Peto godišnje doba moći će naći zabavu za sebe. Riječki karneval postao je najvažanija zimska manifestacija u Hrvatskoj jer na Karnevalu očekujemo preko 20.000 sudionika. Kada je riječ o velikoj povorci, očekujemo 10.000 maškara i stotinjak karnevalskih grupa. Sljedeće godine Rijeka je Europska prijestolnica kulture čiji je sastavni dio Riječki karneval i napravit ćemo kvalitetnu promociju za 2020. godinu – najavio je Škarpa.




Gradonačelnik Vojko Obersnel podsjetio je da je sastavni dio Riječkoga karnevala humanitarni bal koji će se i ove godine održati u Guvernerovoj palači, a prikupljena sredstva će se donirati Klinici za dječju kirurgiju.