Ispolitizirana problematika

Grad Rijeka osigurao 100.000 kuna za uređenje smještaja za roditelje bolesne djece, ali se ne zna gdje je novac završio

Damir Cupać

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Spot Dalibora Matanića koji je nazvan kontroverznim plaćen je 600.000 kuna, prikazao je tipične riječke detalje kao što su žena na konju ili američki astronaut. Mi koji to nismo shvatili smo seljačine i neuki. Ja bih to povezao sa zahtjevom da Grad Rijeka osigura stan roditeljima bolesne djece na korištenje dok traje liječenje i zanima me zbog čega taj zahtjev nije prihvaćen, pitao je Koljanin.



RIJEKA – Iako su svi naglašavali da ne žele politizirati i skupljati političke poene na najosjetljivijim temama, u Gradskoj vijećnici je liječenje bolesne djece i te kako ispolitizirano. Naime, nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin pitao je gradonačelnika Vojka Obersnela zbog čega nije pozitivno odgovorio na molbe Dječje bolnice na Kantridi koja je tražila da se osigura stan na korištenje roditeljima čija djeca primaju kemoterapiju u bolnici. Točnije pozvao se na navode liječnice Jelene Roganović koja je u medijima upozorila da se godinama ne rješeva taj problem, iako je to zatražila od gradskih vlasti.


Riječ je o temi koja je otvorena nakon akcije prikupljanja novca za liječenje djevojčice Mile Rončević koju je pokrenuo njezin otac Marin i koja je uspješno okončana prikupljanjem više od 30 milijuna kuna.


– Spot Dalibora Matanića koji je nazvan kontroverznim plaćen je 600.000 kuna, prikazao je tipične riječke detalje kao što su žena na konju ili američki astronaut. Mi koji to nismo shvatili smo seljačine i neuki. Ja bih to povezao sa zahtjevom da Grad Rijeka osigura stan roditeljima bolesne djece na korištenje dok traje liječenje i zanima me zbog čega taj zahtjev nije prihvaćen, pitao je Koljanin.




Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel najprije se osvrnuo na Matanićev spot, a onda prozvao Dječju bolnicu Kantrida zbog toga što nije utrošila gradskih 100.000 kuna za uređenje prostora za smještaj roditelja unutar Dječje bolnice na Kantridi.


– Umjetnička sloboda je umjetnička sloboda. Scenarij za spot je izabran između 22 pristigla na natječaj. Nije koštao 600.000 kuna. već 400.000 kuna, a cijeli trošak platila je Hrvatska turistička zajednica. S moje točke gledišta film je uspio jer je probudio interes za Rijeku kao EPK baš zato jer je izazvao raspravu i svi su čuli da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Što se tiče pomoći Dječjoj bolnici na Kantridi, Grad Rijeka je uvijek ulagao sukladno zahtjevima. Službeni zahtjev u ovom kontekstu nikada nismo dobili.


Da smo ga i dobili, ne bi mogli odgovoriti potvrdno budući da Grad Rijeka na tom dijelu grada nema slobodnih stanova. Izdvojili smo u dogovoru s Dječjom bolnicom, na njihov zahtjev, 100.000 kuna za uređenje prostora unutar bolnice za smještaj roditelja. U što je novac potrošen treba pitati čelne ljude Dječje bolnice i KBC-a. Pokazali smo osjetljivost za KBC, posebno za Odjel za hematologiju. Žao mi je što se jedna tužna, a s druge strane i lijepa priča izrodila u plasiranje neistina i političko prepucavanje, poručio je Obersnel, naglasivši da u tome ne želi sudjelovati.



Josip Ostrogović (HDZ) podsjetio je na riječi liječnice Jelene Roganović koja je javno kazala da Grad Rijeka nije osigurao korištenje stana roditeljima djece koja se liječe od raka.


– Ona osobno moli gradske vlasti da reagiraju na dugogodišnje molbe. Ovdje netko ne govori istinu, ili profesorica Roganović ili gradonačelnik. Zanima me možemo li mi omogućiti smještaj, ponovio je pitanje Ostrogović. Obersnel je ponovio da je na zahtjev KBC-a Grad Rijeka osigurao 100.000 kuna za uređenje prostora u koji bi se smjestili roditelji.


– Zašto to nije napravljeno, ne znam. Ponavljam da Grad Rijeka na području Kantride nema slobodnih stanova. Možemo kupiti stan, ali ne znam zbog čega bi to bila naša obveza. Osobno poznam doktoricu Roganović i ne znam čemu je to sve trebalo. Rješavali smo do sada na desetke zahtjeva i pomagali. Ne želim sudjelovati u političkim prepucavanjima i skupljanju političkih poena na ovako osjetljivim pitanjima, rekao je Obersnel.


Ostrogović je nezadovoljan odgovorom podsjetio da je Grad Rijeka u deficitu 300 milijuna kuna, da je na projekt novog kolodvora potrošeno 50 milijuna kuna, a da gradonačelnik spominje 100.000 kuna. “Sram vas može biti”, poručio je Ostrogović. Sandra Krpan (SDP) predložiča je Ostrogoviću da ministar državne imovine Goran Marić osigura stan za potrebe roditelja budući da je država osnivač bolnice.