Osiguran novac

Grad Bakar će sufinancirati rad dadilje na Hreljinu

Sanja Gašpert



BAKAR Gradsko vijeće Bakra jednoglasno je donijelo odluku o sufinanciranju djelatnosti dadilja na bakarskom području, a temeljem zahtjeva za registracijom djelatnosti dadilje na području naselja Hreljin. Kako je u obrazloženju odluke kazala pročelnica za financije Ivna Kauzlarić, Grad Bakar je dobio zahtjev za otvaranjem obrta za čuvanje djece, a sukladno Zakonu o dadiljama, dužnost i obveza je Grada da takvu djelatnost sufinancira.


– Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja. U našoj odluci stavili smo starosnu dob do sedam godina, odnosno do polaska djeteta u školu, ali i stavku da se pravo na sufinanciranje ostvaruje ako nema slobodnih mjesta u Dječjem vrtiću Bakar – kazala je Kauzlarić.


Sukladno donesenoj odluci, prvim izmjenama i dopunama programa javnih potreba u području društvene brige o djeci, predškolskog odgoja i obrazovanja osigurano je 30 tisuća kuna za sufinanciranje troškova boravka djece koja koriste usluge dadilja. Visina sufinanciranja djelatnosti dadilja iznosi 60 posto ekonomske cijene DV-a Bakar za usporedivu uslugu, odnosno do maksimalnog iznosa od 1.250 kuna mjesečno po djetetu.




Također, bakarski su vijećnici bili jednoglasni i u donošenju nove odluke o socijalnoj skrbi, u kojoj su, u odnosu na prethodnu, mnoge stavke ostale iste, među njima i novčani iznosi za uvjet prihoda. Ipak, uvedene su neke novine, pa će tako Grad Bakar u stopostotnom iznosu sufinancirati usluge logopeda za korisnike socijalnog programa, za uvjet prihoda korisnik mora imati prebivalište na bakarskom području u trajanju ne kraćem od pet godina, a, također, radno sposobnom ili djelomično sposobnom samcu ili članu kućanstva ukidaju se prava utvrđena odlukom, odnosno proporcionalno se smanjuju ako se ne odazovu pozivu Grada za sudjelovanje u radovima za opće dobro bez naknade. Novina je i da pravo na stopostotno podmirenje troškova javnog prijevoza mogu ostvariti i udomljena djeca koja pohađaju srednju školu, ali i pratitelji djece s posebnim potrebama, slijepih ili osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost. Odluku je komentirao i bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić koji je kazao kako Grad Bakar ima bogat socijalni program, bogatiji i »jači« od onoga što zakon traži, a koji Bakranima omogućuje niz prava, posebice osobama u socijalnoj potrebi. U raspravu se, u ime Kluba vijećnika SDP-HSS-HSU, uključio Elis Jakovčić (SDP), koji je upozorio na slučajeve u kojima su korisnici socijalne skrbi osobe koje su u izvanbračnim vezama s pomorcima, a koji, dodao je, sigurno nisu osobe u socijalnoj potrebi. Odgovorio je gradonačelnik Klarić, koji je kazao kako zna da takvih slučajeva ima, ali da je takve informacije nemoguće provjeriti jer te osobe posebno traže »rupe u zakonu«, a to što ipak koriste neki oblik socijalne pomoći, njima je na savjesti.