Forum

Gospodarstvenici iz regije u Rijeci: Brodokomerc Nova i Hoteli Jadran već potpisali ugovore s tvrtkama iz Srbije

Ivor Balen

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Na skupu je potpisan Sporazum o suradnji između HGK – Županijske komore Rijeka i PKS – Privredne komore Beograd te najavljeno da će do kraja godine u Beogradu biti ponovo otvoreno predstavništvo HGK-a čiji je novi direktor Pero Mijakić



RIJEKA Hrvatski i srpski gospodarstvenici žele surađivati na obostranu dobrobit, usprkos politici zbog koje odnosi dviju država nisu na visokoj razini. Jedan je to od glavnih zaključaka Regionalnog poslovnog foruma održanog jučer u Rijeci i Opatiji. Na forumu su sudjelovali predstavnici više zemalja iz regije, ali naglasak je bio na Hrvatskoj i Srbiji, odnosno Rijeci i Beogradu. Zbog toga je kao jedan od vrhunaca foruma potpisan Sporazum o suradnji između HGK – Županijske komore Rijeka i PKS – Privredne komore Beograd.


– Mi vjerujemo da je zamašnjak gospodarskog oporavka u regionalnoj suradnji i izvoznoj orijentaciji. Zemlje s kojima graničimo su mogućnost za razvoj koju još nismo iskoristili – poručio je predsjednik riječke komore Vidoje Vujić.Na forumu je sudjelovalo više desetaka gospodarstvenika koji ovakve prilike koriste za razmjenu iskustava, dogovore i moguće sklapanje konkretnih poslova. Kako je istaknuo Vujić, Brodokomerc Nova i Hoteli Jadran već su potpisali ugovore.

Prethodnici politike


Gospodarsku suradnju pospješit bi trebalo i ponovno otvaranje predstavništva HGK u Beogradu, prvo nakon Moskve i Bruxellesa. U srpskoj prijestolnici predstavništvo je već djelovalo od 2003. do 2013., kada je ugašeno.– U tom razdoblju nastojali smo okupiti hrvatske tvrtke kćeri koje su radile u Srbiji. Okupili smo oko 200 tvrtki s kojima smo imali sastanke i kontakte na mjesečnoj razini – rekao je tadašnji direktor predstavništva Goran Masnec. Novi direktor je Pero Mijakić, a predstavništvo bi ponovo trebalo proraditi do kraja godine. Velibor Pešić iz Privredne komore Beograd istaknuo je da je njihova želja stvoriti ambijent u kojem će se lakše poslovati između Hrvatske i Srbije. – Naša vina i turizam su najbolje grane za suradnju – rekao je Pešić, naglasivši da su poduzetnici prethodnici politike jer lakše ostvaruju suradnju. Premda Srbiju malo tko u Hrvatskoj doživljava kao turističku zemlju, Srbi su najviše govorili o turizmu. Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borut M. Milosavljević istaknuo je da je upravo turizam »linija našeg spajanja«.


U pojedinim medijima u Srbiji i Hrvatskoj nedavno su se pojavile tvrdnje da je robna razmjena dviju zemalja otišla na stranu Srbije i da sada Srbija više izvozi u Hrvatsku nego Hrvati u Srbiju. No čini se da to ipak nije točno.


– Hrvatska je još uvijek u plusu na godišnjoj razini od oko 50 milijuna eura. Iz godine u godinu se robna razmjena povećava, tako da možemo biti zadovoljni. Odnos se mijenja u korist Srbije, ali neznatno. Mi smo još uvijek u suficitu, bez obzira na tekstove u nekim srpskim medijima – rekao je Goran Masnec. Da je to doista tako potvrdio je tijekom svog pozdravnog govora i njegov kolega iz Beograda Velibor Pešić.




– Razmjena između naše dvije zemlje je oko 900 milijuna eura, pri čemu je prednost malo na hrvatskoj strani – rekao je Pešić.



Suradnja regija


– Istra je u Beogradu obožavana. A mi dupliramo naše kapacitete i broj gostiju, imamo direktne aviolinije za New York i Peking, a Air Srbija je jedna od najbrže rastućih zračnih luka u Europi. Apelirao bih na turističke djelatnike iz Rijeke, Istre i Beograda da razmisle o zajedničkoj ponudi. Jer kada netko dođe iz Šangaja, želi vidjeti cijeli region – rekao je Milosavljević.Njegov riječki kolega Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Vojke Obersnela, istaknuo je da je gospodarstvo uvijek poticalo suradnju među zemljama. – Mi vjerujemo da bi se svi problemi između država lakše rješavali kroz suradnju između pojedinih regija – rekao je Filipović. Jedan od svečanijih trenutaka dogodio se kada je Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjsko-trgovinske komore BiH, predao Vidoju Vujiću srebrni grb, priznanje koje dodjeljuje njegova institucija. Priznanje je dodijeljeno za doprinos gospodarskoj suradnji BiH i Hrvatske. Bosni i Hercegovini su Hrvatska i Srbija glavni vanjskotrgovinski partneri.