Tradicija

Gastrofešta za Dane Sv. Vida: Riječanima 3.000 porcija lignji na mornarski i 60 metara štrudela

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



RIJEKA Do podneva počistili su se stolovi na ovogodišnjoj Gastrofešti koja je upriličena povodom Dana grada Rijeke i Blagdana sv. Vida na Trgu 128. brigade i Trgu Republike Hrvatske.


Već po tradiciji građani su imali prilike probati besplatni brudet od lignji na mornarski i začiniti finu marendicu štrudlom od čega, nego – trešanja. I ovog puta već ujutro se stvorio red mahom starijih građana koji su čekali na porciju brudeta i slatko.



A kako doznajemo od ekipe koja je bila zaslužena za kuhanje, velika Adrianova padela počela se puniti već od sedam sati ujutro.




“Dobri duh” svake Gastrofešte, šefica kuhinje GH Bonavia Mirjana Saftić ortkrila nam je kako je u upotrebljeno 300 kila lignji, 30 litara vina, 30 kilograma kapule, 8 kilograma češnjaka, 50 litara salse…


– Pripremili smo tri tisuće porcija lignji. Ljudi su zadovoljni, skupilo se puno naših sugrađana, i drago nam je i da je vrijeme lijepo. A i da smo u hladu, uz smijeh je rekla ova vrijedna kuharica.


Nakon slanog trebalo je probati i slatko. Adrijana Knežević, šefica kuhinje hotela Continental, kazala nam je kako se dijeli 60 metara štrudela.


Inače, Gastrofeštu organizira Grad Rijeka zajedno s Turističkom zajednicom grada Rijeke, uz suradnju ugostitelja Grand Hotel Bonavia, Jadran hoteli , konoba Blato 1902 i restorana Zlatna školjka Conca d’oro, te sponzorstvo Plodina i Brodokomerc Nove.