Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić

GLAS “Prestanimo politizirati i pretvarati sve u atmosferu linča ili podrške”

Tihana Tomičić

Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić / Foto: V. KARUZA

Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić / Foto: V. KARUZA



Čelnice i saborske zastupnice GLAS-a Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić komentirale su u Rijeci zadnje slučajeve podizanja međunacionalnih tenzija:


– Hrvatska ima dobre zakone vezano uz položaj i zaštitu nacionalnih manjina. Možda ponajbolje u EU. Treba se držati zakona i postupati odmah. Stav je GLAS-a da je nedopustivo obračunavanje i vrijeđanje ljudi radi toga jer su druge nacionalnosti ili vjere. A za to je odgovorna izvršna vlast, odnosno policija koja mora utvrditi činjenice i okolnosti događanja! Sud, temeljem toga sudi i presuđuje. Kada prestanemo politizirati i pretvarati sve u atmosferu “linča” ili “podrške”, ovakve situacije se mogu i moraju riješiti odmah, poručila je Turina Đurić.


Upozorava da svatko mora raditi svoj posao, odgovorno i pošteno, bez fige u džepu – od premijera i predsjednice, do policajca na očevidu.




Takve situacije ne smiju biti alat za skupljanje političkih bodova. Svi građani moraju biti sigurni u institucije države da svoj posao rade po zakonu i bez pristranosti, i trebaju to podržavati. To se zove pravna država. Sve drugo je anarhija i kaos u kojem se ne zna tko će prvom prilikom dobiti po glavi, možda bez razloga, kazala je ona.


Anka Mrak Taritaš podsjeća pak da su izostale reakcije premijera Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i kod svih prethodnih sličnih slučajeva napada na pripadnike srpske manjine, pa je i to jedan od razloga za ovakvu klimu u društvu.


Nada Turina Đurić također je komentirala i odnos HDZ-ove Vlade prema Primorsko-goranskoj županiji, rekavši kako Vlada ne promišlja strateški za cijelu regiju: “Tradicionalno za HDZ, samo kupuje glasove, a ništa krucijalno u ovom kraju ne miče se s mrtve točke”, poručila je.