Povijesni dan u Sveučilišnom kampusu

Filozofski i Učiteljski fakultet napokon u novoj zgradi

Ingrid Šestan Kučić

Nastavnici zadovoljni jer su napokon, neki čak pred kraj radnog vijeka, dočekali svoj radni kabinet, dok studentima nedostaje kantina i studentska služba koja je ostala u Omladinskoj ulici



RIJEKA  Novoizgrađena zgrada Filozofskog i Učiteljskog fakulteta u Sveučilišnom kampusu oživjela je u punom smislu riječi, jer svaki njen kutak ispunili su studenti za koje je prvi nastavni dan u ovoj godini započeo na novoj lokaciji. Iako je povijesni dan za dvije riječke visokoškolske ustanove prošao pomalo kaotično jer teško je u svega nekoliko sati upamtiti gdje se što nalazi na 21.015 četvornih metara, ozračje koje je vladalo ne samo među studentima, nego i njihovim profesorima bilo je više nego pozitivno, a najčešći komentar nastavnika odnosi se na činjenicu da su nakon niza desetljeća napokon svi na istom mjestu te da svoje kolege mogu svakodnevno viđati što im je do sada zbog rada na čak tri lokacije bilo onemogućeno. Ne skrivajući zadovoljstvo uvjetima koje novoizgrađeni objekt vrijednosti 158 milijuna kuna pruža ne samo studentima nego i njihovim nastavnicima, dekanica Učiteljskog fakulteta prof. dr. Jasna Krstović konstatirala je kako je ona najsretnija žena na Sveučilištu u Rijeci.


– Dobili smo sve, od igle do lokomotive! Znate i sami kako nam je bilo na staroj lokaciji u zgradi Osnovne škole Nikole Tesle. Ovo je prvi put da Učiteljski fakultet ima svoje prostorije u kojima može održavati programe. Imam 36 godina radnog staža i prvi put imam svoju sobu, a slična je priča i s velikim brojem mojih kolega. Mnogi od nas pred kraj svog radnog vijeka dočekali smo da prvi put imamo kabinet. Istina je da nam još nedostaje dosta toga, poput informatičke opreme, projektora ili pak situacije da negdje u zgradi radi grijanje, a negdje ne. No, počeli smo s nastavom i u punom smo pogonu – istaknula je dekanica.


Index daleko


Dodajući kako je posebno veseli činjenica da su studenti s prvim danom nastave dobili i autobusnu liniju 8a čija je posljednja stanica upravo u Kampusu, prof. dr. Krstović složila se da je prvi dan u novoj zgradi većinom prošao u njenom istraživanju. U upoznavanje zgrade zajedno sa svojim kolegama uputila se i studentica treće godine hrvatskog i njemačkog jezika Matea Mikulić, no kako nam je kazala, uz pretraživanje novog objekta dio jutra studenti su proveli i u potrazi za bilo kakvim zalogajem.




– Jasno je da se ova zgrada ne može uspoređivati s onom u kojoj smo do sada bili, ali jedina prednost stare zgrade činjenica je da smo imali kantinu i nismo razmišljali gdje ćemo nešto pojesti. Na žalost, ovdje nema ničega i dobro smo se nahodali dok smo našli pekarnicu, a ono što se unutra nudi i nije baš nešto. Problem je što nam je restoran Index daleko i kada imamo pauzu od sat vremena nema šanse da stignemo nešto pojesti – istaknula je Matea.


Problem praznih želudaca studenata, najavljuje dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar, bit će vrlo brzo riješen i to do početka ljetnog semestra kada bi trebao profunkcionirati novoizgrađeni studentski restoran u Sveučilišnom kampusu, a u međuvremenu će svoja vrata otvoriti i fakultetska kantina.


Manji nedostaci


– Svjesni smo da je kantina studentima važna stvar, no dok sve ne proradi, alternativa je kantina u Znanstveno-tehnologijskom parku koji je vrlo blizu. Iako smo se kompletno uselili, još uvijek treba srediti pojedine stvari kao što je knjižnica, kao i oprema, a namjera je da do kraja siječnja sve profunkcionira. Do kraja tjedna u funkciji će biti i on-line pristup bazi časopisa JSTOR, a to je prvi put u povijesti fakulteta da se studentima nudi takva usluga – najavljuje dekan.


Na manje nedostatke upozoravaju i studentice druge godine kroatistike Dijana Režek i Monika Bergorec, kojima trenutačno najveći problem predstavlja činjenica da u novoj zgradi još uvijek ne funkcionira studentska služba.– Problem je što je studentska služba još uvijek u Omladinskoj ulici, a nisu postavljeni ni studomati i nemamo knjižnicu, ali valjda će se to do kraja tjedna riješiti. No, u svakom slučaju daleko nam je bolje nego prije – složile su se Dijana i Monika.


Iako je danas u zgradi Filozofskog i Učiteljskog fakulteta bio prvi nastavni dan, najveći objekt Sveučilišta u Rijeci već je obilježen grafitima nepozvanih i nepoznatih autora. Navodeći kako zasigurno nije riječ o djelu studenata, dekanica Učiteljskog fakulteta prof. dr. Jasna Krstović ističe uvjerenje da studentima takve nepodopštine neće pasti na pamet.



Dugo sanjani san


S konstatacijom da je sve sjajno složio se i bivši dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Branko Rafajac, no ipak naglašavajući kako veselje preseljenja u novi objekt djelomično narušava činjenica da je do useljenja trebalo odavno doći.– Sada kada se to konačno dogodilo sjajno je, međutim ostaje žalost što zgrada nije završena u predviđenom roku. Ipak moramo biti zadovoljni što smo doživjeli dugo sanjani san i da je konačno ovaj fakultet, iz kojeg su se iznjedrile mnoge ustanove, dobio prikladnu zgradu te da je sve napokon na jednoj lokaciji – napomenuo je prof. dr. Rafajac. U moru studenata i njihovih profesora koji su još uvijek završavali svoje useljenje u Sveučilišni kampus najveći teret prvog dana pao je na domara Leona Kundu jer upravo je on bio prva osoba kojoj su se izgubljene profesorske i studentske duše nakon bezuspješnog tumaranja po tisućama četvornih metara obraćale.– Svi se gubimo, pa i ja još uvijek. Došlo je i do malih problema s liftom koji vozi do najviših katova. Očito se prenakrcao i sajla se iskrivila pa je prilično nezgodno ići na šesti kat pješice i još nositi stvari. Međutim, čekamo servis i to će sigurno biti riješeno. Ipak je ovo daleko ljepše, bolje i novije od onoga što smo do sada imali – zaključio je Kunda.


S ulaskom u novu zgradu Filozofski fakultet, najavljuje dekan prof. dr. Predrag Šustar, započinje s organizacijom društvenih događanja koja neće biti namijenjena samo studentima i profesorima, već i široj društvenoj zajednici.– U ovom ćemu mjesecu ugostiti Žarka Puhovskog, a predavanje će biti otvoreno za sve građane. Također će se održati i koncert studenata Muzičke akademije, a očekujemo i dolazak zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Italije u veljači, kao i gradonačelnika Rima. Također ćemo ugostiti i kolege sa Sveučilišta u Padovi, a sve je to u sklopu pokretanja studija talijanistike, kao i programa cjeloživotnog obrazovanja iz talijanistike koji kreće u veljači – najavljuje dekan.