Sutra tradicionalna manifestacija

Festival palente i sira u Čavlima: ‘Ne zna se ka j boja? Kako ne? Grobnička!

Sanja Gašpert

Grobnička palenta ove će godine biti teška više od 500 kg / Snimio Roni BRMALJ

Grobnička palenta ove će godine biti teška više od 500 kg / Snimio Roni BRMALJ

Trinaesti Festival palente i sira prvi put ima međunarodni karakter, jer će se, osim grobničke, kuhati i slovenska crvena palenta iz Jasena te talijanska palenta sa sirom iz Ivree



ČAVLE Trinaesti Festival palente i sira, jedna od najvećih gastromanifestacija na Kvarneru i u Hrvatskoj, bit će održan ove subote, 29. lipnja, s početkom u 18 sati na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima, u organizaciji turističkih zajednica Čavle i Jelenje te pod pokroviteljstvom općina Čavle i Jelenje, najavljeno je na konferenciji za novinare.


Festival palente i sira najavili Ivan Salamon, Ivana Cvitan Polić i Robert Marčelja / Snimila Sanja GAŠPERT


Festival palente i sira najavili Ivan Salamon, Ivana Cvitan Polić i Robert Marčelja / Snimila Sanja GAŠPERT



– Novost ovogodišnjeg festivala, koji se održava pod motom »Ne zna se ka j boja«, je da ima međunarodni karakter jer će se, uz grobničku, kuhati i talijanska palenta sa sirom te slovenska crvena palenta s pancetom. Naime, u posjet nam dolaze gosti iz slovenskog Jasena i talijanske Ivree, koji će kuhati svoju »polentu«, a posjetit će nas iz gosti iz Kolašina, iz Crne Gore. Palenta će ove godine biti teška više od 500 kilograma, za što je pripremljeno 150 kilograma kukuruznog brašna, isto toliko kilograma krumpira, četiri kilograma putra te pet kilograma soli, a tome će se dodati vode »koliko pita« palenta tijekom kuhanja. Bit će podijeljeno oko 2.500 porcija grobničke palente s ovčjim sirom, isto tako i 250 porcija talijanske i slovenske palente, a sve će biti besplatno. Ovdje je važno istaknuti stotinjak volontera koji danima prije pomažu u pripremi festivala, među kojima Udrugu Palentar, ali i umirovljenice koje će guliti krumpir i dijeliti porcije gotove palente, kazao je direktor čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon, dodajući kako je i ove godine meštrica od kuhanja Grozdana Rak, koja će voditi kuhanje s trideset kuhara.




Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić istaknula je kako je ovo najveći zajednički projekt dviju grobničkih općina – Čavala i Jelenja, koje su dio projekta 27 susjedstava.



Festival počinje već u 15 sati »strganjem kompira«, u 17 se »pali oganj«, u 18 je početak programa, a u 20 sati »velo finale«, odnosno »stresanje palente i polente«. Od 18 do 20.30 sati održavat će se prigodan kulturno-zabavni program, u kojem će sudjelovati Ženski zbor KUD-a Učka Matulji, KUD Zvir Jelenje, Zumba Čavle i Plesni centar Sirius Čavle. Od 19 do 20.30 sati Društvo Naša djeca Čavle organizira igre po starinski, a u 21 sat počinje zabava uz grupu Vigor i Aurora band. Program će voditi Joso Krmpotić i Frenki Fućak.



– Danas poslastica i vrhunski gastroužitak, palenta kompirica iznikla je iz štedljive tradicije naših starih. Palenta je postala brand Grobnišćine i danas nema restorana na Grobniku koji je nema na svom jelovniku. Palenta kompirica više je od autohtonog grobničkog jela, ona je dio naše povijesti i kulture, ali i svakodnevnog života još i danas, kazala je Cvitan Polić.


Novinarima se obratio i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, koji je podsjetio kako se Festival palente i sira održava naizmjenično, jedne godine u Čavlima, a druge u Dražicama.


Također, Marčelja je istaknuo kako na Grobniku još uvijek postoji mlin koji melje kukuruz po starinski, Gašparov mlin u Martinovom selu, iz kojega se svake godine proizvede »muka« za Festival palente i sira, a koji je nedavno obnovljen.