Po sedmi put

Festival na Korzu: Nizom atrakcija tehnička kultura se predstavlja danas Riječanima

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Brojne udruge, članice Zajednice tehničke kulture Rijeka danas na Korzu predstavljaju svoju aktivnost na Danu tehničke kulture – Festivalu tehničke kulture.


Riječ je o događaju koji ima za cilj potaknuti mladež i građane na uključivanje u jedno od niza tehničkih aktivnosti, a na ovaj “otvoreni način ispod šatora i na najpopularnijoj šetnici” održava se po sedmi put.


Posebne atrakcije Festivala su oltimeri Oldtimer kluba Rijeka, radovi zadruge Učeničkog doma Kvarner (riječ je o kreativnim uratcima), zatim stara učila s kraja 19. i počekom 20. stoljeća Prve sušačke gimnazije.




Građani mogu vidjeti radove učenika – sudionika na državnim natjecanjima iz robotike, automatike i elektrotehnike, ali ujedno sudjelovati na raznim radionicama. Zapravo cijela paleta tehničke kulture predstavlja se javnosti – od modelarskih, maketarskih pa do astronomskih.


Zajednica tehničke kulture Rijeka ima 62 članice i godišnje odradi preko 20 radionica kroz koje prođe i do 2.000 učenika. Interesa za tehnički kulturu ima i to najviše iz područja robotike, a zatim dronova.


Na upit da li se po održavanju Festivala vidi određeni rezultat u kontekstu povećanja sudionika po radionicama, tajnik spomenute organizacije Kazimir Mihić nam je odgovorio potvrdno.


S obzirom da je satnica tehničkog odgoja u hrvatskim školama smanjena, ovaj događaj je baš osmišljen kako bi svi oni koji imaju interes za tehničku kulturu kroz izvannastavnu aktivnost stekli određena znanja i vještine, ukazao je Mihić.