Dom mladih

FLEMING Predstavljen robot riječkih osnovaca koji može pomoći oboljelima

Ingrid Šestan Kučić

Riječ je o platformama putem kojih će mladi stjecati znanja i vještine iz STEM područja, a koristit će se u Kreativno-edukativnoj školi za mlade poduzetnike (K.E.Š.) Doma mladih



RIJEKA Robot Fleming, nazvan po izumitelju penicilina, je dron namijenjenog spašavanju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, a osmislili su ga učenici Petar Dušević i Pavel Chernov koji pohađaju 7. razred OŠ Nikole Tesle, Luka Čulina, učenik 6. razreda OŠ Fran Franković, te Ivan Šegota, učenik 6. razreda OŠ Vežica i Lino Ružić, učenik 6. razreda OŠ Centar.


Oni su činili tim koji je na ovogodišnjoj vikend- školi poduzetništva Robot Factory u dvorcu Stara Sušica osvojio prvo mjesto. Riječ je o dronu, kako su pojasnili njegovi tvorci, koji može naći oboljelog i priskočiti mu u pomoć zahvaljujući činjenici da korisnici nose narukvicu. Fleming ima mogućnost poziva liječniku pa čak, ako je potrebno, može provesti terapiju elektroškovima.


Robot riječkih osnovaca predstavljen je u sklopu jučerašnjeg potpisivanja ugovora kojim je Grad Rijeka za Dom mladih, koji provodi program Kreativno-edukativne škole za mlade poduzetnike (K.E.Š.), kupio deset Hexapod robota. Riječ je o platformama putem kojih će mladi stjecati znanja i vještine iz STEM područja, odnosno iz znanosti, tehnologije, elektronike i matematike. Hexapod roboti koristit će se u Kreativno-edukativnoj školi za mlade poduzetnike, a ugovore o kupnji Hexapod robota potpisali su gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik Udruge »Bura znanja« koji je ujedno i direktor riječkog start up poduzeća STEMI, Pavao Pahljina.





Dodajući kako je tendencija Doma mladih da svoje programe proširi i prilagodi interesima i potrebama darovite i visokomotivirane djece ravnatelj Goran Gračanin istaknuo je da se upravo iz tog razloga potiče pokretanje novih programa iz STEM područja, uvedene su nove radionice, a u idućoj školskoj godini proširit će se programi tehničke kulture ponajprije kroz KEŠ-Modul 2 koji osim savladavanja novih tehnologija potiče stvaralaštvo, inovativnost i druge poduzetničke kompetencije.



Navodeći kako je Grad Rijeka prepoznao rad Udruge »Bura znanja« gradonačelnik je najavio da će uz robote za Dom mladih u budućnosti sve riječke osnovne škole opremiti tim proizvodom. Podsjećajući kako je priča o Hexapodu započela prije pet godina, kada je pokrenuta Udruga »Bura znanja« čiji su se članovi povezali sa završenim studentima Fakulteta elektrotehnike i računalstva, Pahljina je istaknuo da je riječ o robotu koji predstavlja magično iskustvo.


– Danas smo okruženi tehnologijom, ali malo nas zna kreirati svoju tehnologiju. Stoga je cilj ovog robota od konzumenta napraviti kreatora tehnologije – poručio je Pahljina. Savjetnica za pravne poslove i razvoj poduzetništva Odjela gradske uprave za poduzetništvo Vlasta Linić podsjetila je pak da je K.E.Š. program pokrenut prije devet godina i do sada je kroz radionice prošlo 411 polaznika te je ujedno najavila širenje programa. – Nova aktivnost unutar K.E.Š. programa bit će KEŠ Modul 2 koji kreće od jeseni te KEŠ STEM ljetna škola u kojoj će se koristiti STEMI Hexapod roboti – najavila je Linić.