Od 21. do 28. lipnja

FESTIVAL PUČKOG TEATRA: I ovog ljeta u vrhu nacionalnih kazališnih događaja

Sanja Gašpert

Miris lovine

Miris lovine

Festival predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih Frankopanskih kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom



GRAD GROBNIK – I ove, devetnaeste godine za redom, Grad Grobnik i Omišalj bit će prizorišta Festivala pučkog teatra, što će biti održan od 21. do 28. lipnja. Naizmjence će se redati predstave u drevnom Gradu Grobniku u općini Čavle i na trgu Prikešte u Omišlju, a u slučaju kiše i lošeg vremena predstave igraju u Domu kulture u Čavlima te u dvorani Osnovne škole u Omišlju.


Posebnost, a uvjereni smo i kvaliteta ovog Festivala je da predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih Frankopanskih kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom.


Uz potporu općina Čavle i Omišalj, kao i općinskih turističkih zajednica, za opstojnost Festivala kroz proteklih osamnaest godina ključno je pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije, ali u prvom redu privrženost publike, kojoj je Festival uostalom i namijenjen.




– Pored kulturološkog brendinga destinacija, osnovni cilj je strukovno pozicionirati festival u sam vrh nacionalnih kazališnih ljetnih događanja tijekom lipnja, učini ga prestižnim te postići kvalitetnu interakciju na relaciji glumac-publika-destinacija. Što se tiče profila predstava te njihove produkcije, potrebno je reći da se kriteriji samog odabira znatno pomiču. Naime, živimo u jednom drugom dobu koje je i tehnološki daleko odmaklo od nekadašnjeg banalnog poimanja pučkog teatra.


Stoga su predstave koje gledamo zahtjevnije, tehnički scenski opremljenije, sadržajnije. Sve predstave su hit-predstave koje su koncepcijski postavljene tako da ih publika vrlo rado prihvaća, poneke od njih se izvode već više od stotinu puta, dok će neke biti premijere u gostima. Potrebno je istaknuti kako je ulaz na sve predstave slobodan, kaže programski voditelj Festivala Denis Redić iz Udruge Livingstone.



Ocjenjivački sud Festivala čine Helena Semion Tatić, Damir Jakovčić i Robert Zaharija. Publika i ove godine glasovanjem dodjeljuje Nagradu publike za najbolju predstavu, dok ocjenjivački sud Festivala dodjeljuje nekoliko nagrada – za najbolju mušku ulogu, za najbolju žensku ulogu, za najbolje redateljsko ostvarenje, za najbolju predstavu u cjelini.


Festival otvara »Shakespeare na Exit«


Festival počinje u petak, 21. lipnja u 21 sat u Kaštelu Grada Grobnika uz predstavu Teatra Exit »Shakespeare na Exit«. Dan kasnije, 22. lipnja, na Trgu Prikešte u Omišlju gostuje Kazalište Moruzgva s komedijom »Miris lovine«. U nedjelju, 23. lipnja u Domu kulture Čavle gostuje Teatar Kerekesh s komedijom »Pokopaj me nježno«. 


Nakon dva dana pauze, u srijedu, 26. lipnja u Omišlju gostuje Ansambl Intermezzo s predstavom »Tiramola«, a dan kasnije, 27. lipnja u grobničkom Kaštelu Kazalište Tragači s predstavom »Nora – trenutak pobune«. 


Festival završava u petak, 28. lipnja na Trgu Prikešte u Omišlju uz Željka Koenigsknechta i »Aplauz varalici«. Sve predstave počinju u 21 sat.