Apstraktna monarhija

EUROPSKI KVART KULTURE Bogat program od Kantride do Kostabele

Danijela Bauk

Foto:  V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Cijela manifestacija ima cilj prerasti lokalni i nacionalni okvir povezivanjem sa sličnim inicijativama iz regije, Europe, ali i svijeta na način razvoja partnerskih odnosa i razmjene, kao i uključivanjem europski relevantnih umjetnika i umjetnica u sve segmente programa



RIJEKA – Rijeka je grad bogate i burne prošlosti, lučki grad, no i grad s dvadeset uređenih plaža. Iako je Rijeka u vremenu iza nas obilježena na posve drugačiji način, činjenica je da Riječani unatoč ograničenom pristupu moru u samom središtu gradu, nisu gubili kontakt s morem i to na način očuvanja svojih plaža, snažno se identificirajući s tim prostorima kao važnim točkama života grada. Kulturno umjetnički program Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture direktno odgovara na opću koncepcijsku odrednicu »Voda«, mada se posredno isprepliće i s tematskim odrednicama migracije i rada.


Naime, riječ je o slojevitom kulturno-umjetničkom programu koji će se kontinuirano odvijati na nekoliko riječkih plaža, od Kantride do Kostabele, u razdoblju od 1. svibnja 2020. do 1. rujna 2020. Projektom Kantrida FKK 2020 pokušava se potaknuti samostalne inicijative i veću uključenost lokalnih zajednica i pojedinaca u projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture na primjeru kvartova Kantrida i Bivio. Ulaz na 95 posto programa je besplatan, što znači da je dostupan svim stanovnicima i privremenim građanima Rijeke i šire okolice, ističe Damir Čargonja Čarli, riječki umjetnik, kustos, producent i organizator na području suvremene umjetnosti i kulture, dugogodišnji »spiritus movens« riječke nezavisne scene, te osnivač i vlasnik tvrtke Novi turizam koji stoji iza projekta Kantrida FKK 2020.


Raznovrsne aktivnosti


Kantrida FKK 2020 bit će proglašen Europskim kvartom kulture s programom koji definiraju teme poput kulture življenja uz more, rada uz more i s morem, izgradnja uključive i solidarne zajednice, novih prostora društvenosti u kojim se isperepliću različite kulture življenja, te se potiče multikuluralna razmjena, svijest o održivom razvoju i uređenju riječkih plaža, uključivost i tolerancija, a manifestiraju se kroz širok spektar raznovrsnih aktivnosti od umjetnosti, kulture, aktivizma, ekologije, gastronomije, do sporta i humanitarnog rada.




– U osmišljavanje i provedbu programa aktivno su uključeni pojedinci i grupe građana koji imaju potrebu dati svoj doprinos boljoj kvaliteti življenja u gradu, te promovirati moto ovog projekta koji glasi »Ostajem u Rijeci«. U program su aktivno uključeni predstavnici manjina, tj. grupa građana koji nisu dominantne u našem društvu i koje su u riziku od marginalizacije poput osoba s osobnim invaliditetom, nezaposlenih, pripadnika nacionalnih manjina, treće životne dobi, te mladih pripadnika specifičnih subkultura. Glavni program sastoji se od četiri festivala – sportsko-gastronomsko-zabavni festival Kultura življenja, Ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe Štikla, Art kamp Empeduja i Empeduja punk festival – koji će ponuditi bogat i raznovrstan program namijenjen najširoj javnosti, lokalnom stanovništvu, stranim i domaćim gostima, pripadnicima svih dobnih generacija, s tim da su neki od programskih segmenata namjenjeni određenim ciljanim skupina, kao naprimjer Empeduja punk festival koji se obraća prvenstveno mladim pripadnicima subkultura. Cijela manifestacija ima za cilj prerasti lokalni i nacionalni okvir povezivanjem sa sličnim inicijativama iz regije, Europe, ali i svijeta na način razvoja partnerskih odnosa i razmjene, kao i uključivanjem europski relevantnih umjetnika i umjetnica u sve segmente programa. Osim toga, smatramo da program značajno doprinosi razvoju turizma u gradu Rijeci, te postavlja riječke plaže na mapu poželjnih destinacija, kaže Čarli.


»Zagrijavanje« za 2020. godinu


Dodaje kako je važno naglasiti kako je cijelokupna ideja projekta osmišljena prilikom pisanja idejnih projekta za kandidacijsku knjigu Rijeka 2020.– Stjecajem okolnosti nisu postali dio službenog programa Rijeka 2020 iako se obrisi pojedinih projekta mogu razabrati u segmentima pojedinih programa iz prijavne knjige. U nezavisnom aranžmanu, pokrenut je i niz pilot projekata u svrhu »zagrijavanja« za 2020. godinu. Tako su 2015. pokrenuti pilot festival Štikla i Art kamp Empeduja, slijedeće godine Empeduja punk festival i pojedine akcije festivala Kultura življenja. Sve s ciljem da se kulminacija i programska sinergija pod motom »Luka različitost« dogodi 2020. godine kada će Rijeka službeno postati Europska prijestolnica kulture. Ovaj projekt ima i dugoročni cilj koji bi se trebao nastaviti i nakon 2020. godine, a taj je trajno oživljavanje riječkih plaža kulturno-umjetničkim programima u svrhu kvalitetnije kulture življenja, pružanja mogućnosti brojnim građanima da se uključe i daju svoj doprinos u stvaranju kulture. Osim kulture i umjetnosti, važne teme za ovaj program su i teme ekološkog, socijalnog i humanitarnog karaktera, kaže Čarli.

Zagrijavanje za FKK Kantrida 2020 – Europski kvart kulture kreće već sutra, 14. lipnja, »porinućem« programa Apstraktna Monarhija u 20 sati na plaži Ploče, ispod bazena, te u Prasowskom i Morskom vuku.


– Ususret 20-om jubileju projekta »Goli otok – Novi hrvatski turizam« pokrenut 2000. i 17. godišnjici festivala nove umjetnosti FONA, u suradnji s brojnim kustosima, teoretičarima, aktivistima i umjetnicima, odlučio sam organizirati manifestaciju, odnosno kontinuirani niz umjetničkih akcija, koncerata, performansa, intervencija u prostoru, izložbi, predavanja, koje bi se trebale realizirati tijekom 2020. godine na više lokacija: od Turnića, Korza, Molo longa, Kantride i Bivija do Golog otoka. Pojedini, međusobno koncepcijski povezani, segmenti programa naslovljeni su Apstraktna monarhija, Piccola Italia i YU utopija.


Program se bavi i revalorizacijom kulturnih politika uslijed migracijske klime u povijesnom kontekstu, u kojem se sličnosti između slobodnog tržišta i kasnog feudalizma nameću same od sebe. Inspiriran je istraživanjem i analizom povijesnih činjenica, detektiranjem i utvrđivanjem problematike društvene klime te njezina utjecaj na društvo. Bavi se suočavanje s prošlošću – povijesti razvoja uspona i padova društvenih narativa kroz politička razdoblja vladavine moći. Program se temelji na idejama anarhističkog pisca i pjesnika Hakima Beya, koji u knjizi »Privremene autonomne zone« iz 1991. razvija intrigantne teorije koje su zacrtale tematske odrednice i metodologiju realizacije ovog programa, kaže Čarli.



Glavni program sastoji se od četiri festivala – sportsko-gastronomsko-zabavni festival Kultura življenja, Ljetni festival jazz i eksperimentalne glazbe Štikla, Art kamp Empeduja i Empeduja punk festival



Umjetnici i glazbenici iz »Austro-Ugarske«


Kao najavu uzbudljivih aktivnosti u kontekstu programa Apstrakna monarhija što će se odvijati kroz 2019. i 2020. godinu bit će održan neuobičajeni happening na kojem će se predstaviti umjetnici i glazbenici iz »Austro-Ugarske«.


– Na prvi pogled oni su iz nespojivih umjetničkih izričaja tradicionalne klasične glazbe i suvremenog alternativnog elektro zvuka koji bi i samog Franju Josipa, našeg cara i kralja, mogli uzdići iz groba. No, nas to upravo i zanima – spoj nespojivog. Govoreći o stvaranju hibridne društvene strukture koju ćemo utjeloviti u toj jedinstvenoj noći i stvoriti privremenu autonomnu zonu, prema konstataciji Hakima Beya, ideje vodilje i kreacije kreativnog mjesta izražavanja u kojem se različitosti susreću i spajaju kroz glazbu, poeziju, književnost, vizualnu i izvedbenu umjetnost, rađajući idealno utopističko mjesto, anarhističke oaze koje traje do prvog izlaska sunca, stoji u tekstu Marka Markovića koji je zajedno s Damirom Čargonjom Čarlijem i Vidom Jerajem selektor programa.


Sve počinje u 20 sati projekcijom videorada »Model Goli otok« umjetnika Lászla Kerekesa, u 20.30 sati najavljen je nastup dua Vakkordeonioline iz Beča, u 21.45 na programu je performans »Na liniji« Bálinta Szombathyja iz Budimpešte, a u točno u ponoć koncert i performans Two Pigs Under One Umbrella iz Beča.