Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
29. siječnja 2020.
Odabrane 72 obrazovne ustanove

EKSPERIMENTALNA KURIKULARNA REFORMA Pet škola iz PGŽ-a u programu 'Škola za život'

OŠ Nikola Tesla radit će »po novom« / Snimio Vedran KARUZA
OŠ Nikola Tesla radit će »po novom« / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2018. u 9:39 2018-03-24T09:39:00+01:00

To su OŠ Nikole Tesle i OŠ Turnić te PRHG, Srednja škola Delnice i Srednja škola Markantuna de Dominisa iz Raba

ZAGREB Od ukupno 72 osnovne i srednje škole, koliko ih ulazi u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme »Škola za život«, pet se odabranih škola nalazi u Primorsko-goranskoj županiji.

To su OŠ Nikole Tesle i OŠ Turnić te Prva riječka hrvatska gimnazija, Srednja škola Delnice i Srednja škola Markantuna de Dominisa iz Raba. Najveći broj odabranih osnovnih škola nalazi se u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ukupno četiri, dok su iz Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Varaždinske županije odabrane po tri škole. Najmanje je škola iz Zadarske županije, ukupno dvije.  

Odabrane će škole do jeseni dobiti potrebnu opremu za provedbu eksperimentalnog programa, od digitalnih udžbenika i tableta, do opremljenih kabineta i besplatnog interneta, kao i pripremu nastavnika.

Za ostale škole, jer prijavilo ih se triput više, Ministarstvo je spremno osigurati kurikulume, digitalne udžbenike i pripreme, ako osnivači opreme učionice. Školama će se osiguravati ono što pojedinoj školi treba – sportski rekviziti, kemijski i fizikalni laboratorij, tehnička oprema, glazbeni instrumentarij i informatička oprema.

Reformu će pratiti Europska komisija, odnosno eksperti iz više europskih zemalja s iskustvom obrazovne reforme.

U MZO-u ističu da su drugima najveći problemi bili vezani uz edukaciju nastavnika koji provode reformu. Mentorska radna skupina koja će pratiti proces uvođenja novih kurikuluma u škole imat će 30 članova, 20 mentora te domaće i strane stručnjake. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze