Prostor na Molo longu

Dvije godine od natječaja: Lučka uprava odbija dati zgradu Dezinsekcije u koncesiju Rijeka sportu

Marinko Glavan

Prazna zgrada Dezinsekcije na popularnoj gradskoj šetnici / snimio S. JEŽINA

Prazna zgrada Dezinsekcije na popularnoj gradskoj šetnici / snimio S. JEŽINA

Ovo je apsurdna situacija. Zgrada zjapi prazna, Riječani su zakinuti za brojne sadržaje koji su u njoj trebali biti smješteni, a Lučka uprava je svo ovo vrijeme mogla ostvarivati prihode od koncesije – rekao je Obersnel



Već gotovo dvije godine lučka uprava odbija donijeti odluku o davanju u koncesiju nekadašnje zgrade Dezinsekcije na Molo longu gradskoj tvrtki Rijeka sport, te time sprečava otvaranje novih sadržaja na popularnoj gradskoj šetnici, upozorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Prema njegovim riječima, Rijeka sport se kao jedini ponuđač 2015. godine javio na natječaj za koncesiju zgrade Dezinsekcije, a iako je ponuda bila valjana, Lučka uprava od tada do danas nije donijela odluku i potpisala koncesijski ugovor, već isključivo tražila produženja valjanosti ponude.


– Ovo je apsurdna situacija. Zgrada zjapi prazna, Riječani su zakinuti za brojne sadržaje koji su u njoj trebali biti smješteni, a Lučka uprava je svo ovo vrijeme mogla ostvarivati prihode od koncesije – rekao je Obersnel pred nekadašnjom zgradom Dezinsekcije. Za pomoć se, dodao je, obratio i ministru pomorstva Olegu Butkoviću, uputivši mu dopis prije dva mjeseca, no ni od ministra nikakav odgovor nije dobio.



Novinare je zanimalo kakav je stav gradonačelnika prema ideji uglednog riječkog inženjera Daria Almesbergera o podizanju Riječkog kotača na Molo longu, po uzoru na Londonsko »oko«. – Ideja je vrlo zanimljiva i sigurno bi bila velika atrakcija za sve koji dođu u Rijeku. Ipak, treba ispitati je li tehnički izvediva, s obzirom na statiku i potreban prostor za temeljenje takvog objekta, rekao je Obersnel.





– Bilo bi lijepo da pričamo o sadržajima otvorenim u ovoj zgradi, da ispred nje na terasi možemo popiti kavu, ali nažalost sadržaja nema, iako brojni naši sugrađani već godinama šalju upite kada će na Molo longu biti otvoreni ugostiteljski sadržaji, sanitarni čvor i drugo, što je sve moglo biti smješteno ovdje. Ali nije, zbog neodgovornog ponašanja Lučke uprave. Prozivan sam nedavno kao neodgovoran i umoran gradonačelnik, od grupe HDZ-ovih ministara. Jesam, umoran sam od gluposti i neutemeljenih tvrdnji. Od ministra Butkovića, koji me je također nazvao umornim, nisam dobio odgovor. Ja ovaj posao radim već 17 godina, a on svoj tek godinu dana, pa se čini da je on taj koji se umorio, jer bilo bi pristojno barem odgovoriti na dopis – kazao je gradonačelnik, ističući kako je Molo longo, zahvaljujući nerazumijevanju Lučke uprave već desetljećima bio zatvoren za građane, a sada se onemogućava pokretanje novih sadržaja na Riječanima omiljenom šetalištu.


Pročelnica za sport i tehničku kulturu Vera Begić Blečić prezentirala je što je sve, prema elaboratu Rijeka sporta, trebalo biti smješteno u zgradi Dezinsekcije i na okolnom prostoru.


– Tu je, uz sanitarni čvor i ugostiteljski sadržaj, koji se toliko često spominju kao nedostajući na Molo longu, trebao biti smješten i jedriličarski centar, kao i Veslački klub i drugi sportovi na vodi. To bi bila velika stvar ne samo za građane, sportaše i rekreativce, nego i za kompletnu turističku ponudu Rijeke. Neshvatljivo mi je da se jedna državna institucija poput Lučke uprave može na ovako ponižavajući način odnositi prema Rijeka sportu – rekla je Begić Blečić.