Proračunski suficit

Dug “3. maja” i Uljanika prema Gradu Rijeci je 20 milijuna kuna, naplatu je teško očekivati

Damir Cupać

U ovoj godini nije plaćen ni dug, a nisu plaćane ni tekuće obveze. Kao ni do sada, nećemo poduzimati ništa što bi poremetilo poslovanje »3. maja«, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel



RIJEKA Grad Rijeka u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je proračunski suficit od oko 24 milijuna kuna. Ukupni prihodi i primici iznosili su oko 400 milijuna kuna, a rashodi oko 374 milijuna kuna. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na smanjenje prihoda od komunalne naknade zbog poteškoća u kojima su se našli »3. maj« i Uljanik.


– U ovom trenutku dug »3. maja« i Uljanika je negdje oko 20 milijuna kuna. Svjesni problema s kojima se suočava brodograđevna industrija, nikada nismo pokretali ovršni postupak. U više navrata potpisivali smo sporazum kojim je omogućena obročna otplata duga uz podmirenje tekućih obveza. U ovoj godini nije plaćen ni dug, a nisu plaćane ni tekuće obveze. Do kraja godine očekujemo da će dug za tekuće obveze narasti na 10 milijuna kuna, a tome treba dodati i 10 milijuna kuna duga koji neće biti plaćen. Teško je očekivati naplatu, ali kao ni do sada, nećemo poduzimati ništa što bi poremetilo poslovanje »3. maja«. Ali ćemo morati reducirati aktivnosti koje se financiraju od prihoda od komunalne naknade – najavio je Obersnel.


Unatoč tome, gradski budžet je u plusu, a Obersnel je pojasnio da je na takav rezultat najveći utjecaj imalo povećanje prihoda od poreza.




– Početkom 2017. godine provedena je porezna reforma s kojom su na snagu stupile izmjene u sustavu poreza na dohodak, kojima je cilj bilo rasterećenje građana kroz smanjenje poreznih stopa i povećanje osobnih odbitaka, ali je učinak navedenih zakonskih izmjena na proračune lokalnih jedinica u manjem ostvarenju proračunskih prihoda od poreza i prireza na dohodak. Usporedbe radi, ostvarenje prihoda od poreza i prireza na dohodak u razdoblju od siječnja do lipnja 2016. godine iznosilo je 170,8 milijuna kuna, a godinu nakon 146,8 milijuna kuna. Ostvarenje u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 170,4 milijuna kuna, što predstavlja rast u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje je nešto manje u odnosu na 2016., kazao je Obersnel.


Najznačajniji čimbenik koji doprinosi rastu prihoda od poreza i prireza na dohodak u 2018. godini su poboljšane ekonomske okolnosti koje se očituju u rastu BDP-a, zaposlenosti i plaća te se navedeno posljedično odražava i na rast prihoda od poreza i prireza na dohodak.


Tim više je naglašena činjenica da su učinci porezne reforme koja je stupila na snagu u 2017. godini izrazito nepovoljni za grad jer država kompenzacijskim mjerama nadoknađuje gubitke lokalnih jedinica u odnosu na ostvarenje prihoda od poreza i prireza na dohodak u 2016. godini kao baznoj godini prije porezne reforme te zbog toga proračunski prihodi od poreza i prireza na dohodak u 2017. godini i 2018. godini stagniraju i na njih se ne odražavaju nove povoljne ekonomske okolnosti.  Ostali smo i bez sedam milijuna kuna prihoda od poreza na tvrtku, naveo je Obersnel.