Prepuna vijećnica

Drugačiji pogled na ekonomiju: Promocija udžbenika autorice doc. dr. sc. Marije Ivaniš

Andrea Bralić

Novi udžbenik  mlade će  učiti novim vrijednostima u vremenu u kojem vladaju pojmovi profita i zarade  / Snimio Vedran KARUZA

Novi udžbenik mlade će učiti novim vrijednostima u vremenu u kojem vladaju pojmovi profita i zarade / Snimio Vedran KARUZA

Dr. sc. Ratko Zelenika je autoricu udžbenika nazvao svojevrsnom Majkom Terezom ekonomije rekavši da je još kao studentica ukazivala na nedostatak etike, morala i tolerancije u ekonomiji



RIJEKA Urušavanjem solidarnosti u društvu stvara se okoliš za mnoštvo zamjenskih kolektivizama i fašizama svih vrsta – ovaj citat Elfriede Jelinek dominirao je emotivnom promocijom udžbenika »Društveno poduzetništvo – poluga društava blagostanja«, autorice doc. dr. sc. Marije Ivaniš, održanoj u prepunoj Gradskoj vijećnici.


Kuda svijet ide


Najbolji uvod u temu društvenog poduzetništva uz glazbenu kulisu pjesme Michaela Jacksona »Heal the world« stvorio je autoričin sin Vito pročitavši podatke prema kojima će do 2030. godine čak 167 milijuna djece živjeti u siromaštvu, a 69 milijuna djece mlađe od pet godina umrijet će od uzroka koji se uglavnom mogu spriječiti.


Marija Ivaniš / Snimio Vedran KARUZA


Marija Ivaniš / Snimio Vedran KARUZA





Da je riječ o drugačijem pogledu na ekonomiju, potvrdili su i recenzenti knjige, dr. sc. Helga Maškarin Ribarić i dr. sc. Ratko Zelenika koji je autoricu nazvao svojevrsnom Majkom Terezom ekonomije, rekavši da je još kao studentica ukazivala na nedostatak etike, morala i tolerancije u suvremenoj ekonomiji.


Nazočne je pozdravio i ministar turizma Gari Cappelli rekavši da se svi moramo dublje zamisliti kada čujemo kuda svijet ide.


– Drago mi je kada s našeg Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izlaze tako dobra i kvalitetna slova kao u ovoj knjizi. Turizam zbližava ljude i otvara vrata tamo gdje su do jučer bili ratovi, stoga je prava podloga za društveno poduzetništvo. Danas se grade hoteli, a nemamo onih koji će u njima raditi i stoga je vrlo važno da se veća važnost ponovo daje ljudima i tu se stvari mijenjaju, naglasio je Cappelli. Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da ga veseli ova knjiga i činjenica da se radi upravo o udžbeniku koji će učiti mlade ljude novim vrijednostima u vremenu u kojem vladaju pojmovi profita i zarade.


– I stoga je dobro da postoje ljudi poput Marije koji smatraju da ekonomija ne mora biti orijentirana samo prema profitu, zaključio je Obersnel. Marija Ivaniš zahvalila se svima nazočnima, pogotovo sinovima Vitu i Michaelu te naglasila kako je društveno poduzetništvo alternativa tradicionalnom poduzetništvu jer nastoji balansirati sve aspekte održivosti.


Marija Ivaniš, Snimio Vedran KARUZA


Marija Ivaniš, Snimio Vedran KARUZA



– Važno je da imamo sve više poduzetnika s visokim stupnjem etičkog kodeksa. Pohvaljujem i inicijativu ministra Cappellija da se na razini EU-a osnuje Fond za turizam koji će poticati održivi razvoj jer je turizam zelena industrija, kazala je Ivaniš zahvalivši se i autorima dvaju tekstova u knjizi Tei Miketa iz Centra Miketa te Dejanu Nemčiću, predsjedniku udruge »Možemo zajedno« koji je održao zanimljivo predavanje o jednom od oblika društvenog poduzetništva na kojem radi. On je učitelj geografije, koji veliki dio svog vremena provodi u Africi gdje uz pomoć hrvatskih učenika pomaže tamošnjoj djeci u učenju i opremanju škola. Zbog njegovih humanitarnih i obrazovnih projekata, Dejan je Ponos Hrvatske te omiljeni učitelj koji djecu uči i životnim vrijednostima.