Konkurencija i nervoza

Dragić: Uber stiže “u susjedstvo ministra koji ih je proglasio nelegalnima”, Uber: Poštujemo sve zakone

Andrej Petrak

arhiva NL

arhiva NL

Razočarani smo što mi koji poslujemo po zakonu trebamo sami tražiti načine kako opstati unatoč ilegalnoj konkurenciji, zjavio je Petar Dragić u ime strukovnog udruženja taksista pri HGK-u



U Udruženju davatelja taksi usluga pri Hrvatskoj gospodarskoj komori najavu dolaska Ubera u Rijeku vide nastavkom njihova izrugivanja Hrvatskoj.


– Upravo Rijeka, kao primjer liberaliziranog tržišta gdje se taksi prijevozom može baviti tko želi (uz uvjet da ispoštuje pravila koja vrijede i za sve ostale prijevoznike) je slobodno tržište kakvom bi trebali težiti. Nažalost, prema najavama, Uber će opet voziti na divlje, uz vozače koji nisu naviknuti na sate i sate vožnje svakog dana pogotovo u starim i dotrajalim automobilima bez ikakvih sigurnosnih standarda kakve Uber koristi. Još jednom smo svjedoci da se Uber i dalje ponaša kao da su oni država u državi, a da stvar bude još gora – to će raditi u susjedstvu ministra koji ih je proglasio nelegalnima, napominje predsjednik Udruženja Petar Dragić. Dodaje da to da je Uber nelegalan ne kažu samo oni, ili samo taksisti, već i predsjednik Vlade i resorni ministar pa i pola EU-a, odakle je Uber protjeran, a oni u Hrvatskoj i dalje rastu, šire se i izbjegavajući sva pravila pokazuju što misle o Hrvatskoj.


– Razočarani smo što mi koji poslujemo po zakonu trebamo sami tražiti načine kako opstati unatoč ilegalnoj konkurenciji. Možda da taksi prijevoznici prestanu plaćati razne poreze i da se počnu ponašati kao Uber, pa bi se možda s minusom od stotinu milijuna kuna u državnoj blagajni ipak pronašao model kako zaštititi one koji posluju po zakonu, izjavio je Petar Dragić u ime strukovnog udruženja taksista pri HGK-u.


Povodom izjave Petra Dragića oglasili su se i iz Ubera:“Kroz širenje neprovjerenih i netočnih informacija, predstavnika strukovnog udruženja taksista pri HGK ponovno pokazuje opće nepoznavanje materije. Uber nije zabranjen u niti jednoj europskoj državi. Prisutni smo u 20 zemalja članica EU i 79 gradova u Europi. Dodatno, Europska komisija izdala je preporuku svim članicama u kojoj zagovara razvoj ekonomije dijeljenja i novih poslovnih modela poput Ubera. Nadalje, Uber poštuje sve primjenjive porezne zakone i plaća relevantne poreze na svim teritorijama na kojima posluje, pa tako i u Hrvatskoj. Svi računi koje izdaju Uberovi partneri-vozači fiskalizirani su i u skladu s hrvatskim zakonima, a porezi se plaćaju na ukupnu cijenu svake vožnje.”