Dožupanica Medarić: Najviše ulažemo u luke i obale u cijeloj Hrvatskoj

Tihana Tomičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Osim Carova, tu su i projekti koji se financiraju sredstvima EU-a - luka Crikvenica te gradnja zapadnog lukobrana u Cresu...



RIJEKA Zamjenica župana Marina Medarić najavila je na redovitom tjednom obraćanju novinarima otvorenje obnovljene lučice Carovo za utorak – lučica u Kraljevici imat će sada ukupno 110 komunalnih vezova, a siguran vez za barku je ljudima u malim mjestima, ocijenila je zamjenica župana, ponekad važnije i od parkirališnog mjesta.


– Možemo slobodno reći da je u tijeku renesansa uređenja pomorskog dobra u Primorsko-goranskoj županiji. Samo u Carovo uloženo je 7,3 milijuna kuna, a u tijeku su i dva projekta koji se financiraju europskim sredstvima – luka Crikvenica vrijedna 32 milijuna eura te gradnja zapadnog lukobrana u Cresu, što je projekt vrijedan 34 milijuna eura.


Uskoro slijedi i uređenje luke Unije, također vrijednosti oko 30 milijuna, kazala je zamjenica župana, uz najavu da će se uskoro uređivati ili proširivati i luke Punat, Rovenska, nova Vela riva u Malom Lošinju itd.




– Mi smo županija s najviše ulaganja u pomorsko dobro od svih u Hrvatskoj, zaključila je Medarić.


Pročelnica odjela za socijalnu politiku Dragica Marač izvijestila je kako je Županija osigurala ogrjev za 1.200 građana s budžetom od po 950 kuna po osobi, a također je najavila i nove prijave županije na europski socijalni fond za projekte deinstitucionalizirane skrbi, dakle kućanske zajednice, dnevne centre i slično, namijenjene osobama starije dobi ili osobama s invaliditetom itd.


Riječ je o kapitalnim projektima koji mogu biti u stopostotnom iznosu financirane bespovratnim europskim sredstvima, a riječ je o milijunima eura te će županija pristupiti tim natječajima, kazala je Marač.


O izvršenju proračuna u prvih pola godine govorio je pročelnik za financije Krešimir Parat – proračun je na prihodnoj strani izvršen s 46,7 posto, dok je na rashodnoj strani izvršenje 41,2 posto, što međutim ne zabrinjava jer je riječ o tome da se dio projekata realizira u drugom dijelu godine.


– Neke javne nabave teku dosta sporo, ali mi sami sebe usporavamo u cilju bolje kontrole provedbe tih natječaja, primjerice kod pomoći jedinicama lokalne samouprave i sl., kaže pročelnik. Naplata poreza na dohodak je dobra, čak 53 posto u prvih šest mjeseci, i sve zajedno je zadovoljavajuće, ocijenio je Parat. Izvješće ide na raspravu na Skupštinu 12. rujna.