Reorganizacija

Dječji vrtić Rijeka dijeli se na tri ustanove: Evo što se mijenja

Ingrid Šestan Kučić

Dječji vrtić Rijeka bit će podijeljen na tri ustanove; Rijeka, More i Sušak. Programi dviju potonjih upravo su dobili zeleno svjetlo Ministarstva pa bi postupak mogao biti gotov do kraja godine



Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je zeleno svjetlo Dječjem vrtiću Rijeka za provedbu redovnih programa predškolskog obrazovanja u budućim riječkim predškolskim ustanovama, dječjim vrtićima More i Sušak. Naime, kako je u tijeku razdioba Dječjeg vrtića Rijeka na tri ustanove, jedan od koraka je dobivanje suglasnosti na redovne programe, a ono što slijedi, kaže ravnateljica Davorka Guštin, imenovanje je povjerenstva za izradu diobene bilance.


– Očekujemo da će do kraja ove godine postupak oko dijeljenja ustanove biti okončan, no kada će se cijeli posao završiti teško je predvidjeti, jer radi se o prilično zahtjevnom postupku. Potrebno je napraviti potpunu diobu imovine vrtića, kao i izraditi akte za nove ustanove, kaže Guštin.


Svojom veličinom i načinom ustrojstva Dječji vrtić Rijeka jedinstvena je ustanova u Hrvatskoj i nije usklađen s Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe što je osnovni razlog predstojeće reorganizacije. Naime, ta ustanova danas broji 485 zaposlenih, 3.283 djece u 172 odgojno-obrazovne skupine, a Državni standard kao optimalnu veličinu dječjeg vrtića propisuje 17 do 20 odgojnih skupina redovitog programa ili 340 do 400 djece ukupno, odnosno za dječji vrtić s područnim odjelima 30 odgojnih skupina ili 600 djece, što Dječji vrtić Rijeka višestruko prelazi.




Iako je planom mreže dječjih vrtića na području grada Rijeke koje je donijelo Gradsko vijeće Rijeke propisana obveza statusne promjene Dječjeg vrtića Rijeka sukladno zakonu kojim se uređuju ustanove, zakonu kojim se uređuje predškolski odgoj i obrazovanje te Državnom standardu, na način da će se Dječji vrtić Rijeka podijeliti na šest ustanova, s obzirom na raspoloživa sredstva i trenutno ispunjene preduvjete, u ovom trenutku moguća je podjela tek na tri ustanove.


Tako će budući Dječji vrtić Sušak imati u svom sastavu podcentre predškolskog odgoja: Morčić, Galeb, Vežica, Veseljko i Pčelice s ukupno 28 odgojnih skupina te prosječno 535 djece i osamdesetak radnika. Dječji vrtić More imat će u svom sastavu podcentre: Đurđice, Bulevard, Kvarner, Delfin, Vidrice, s ukupno 28 odgojnih skupina te prosječno 485 djece i također osamdesetak radnika.


Kao najveća predškolska ustanova ostaje Dječji vrtić Rijeka koji će se organizirati u četiri centra: Zamet, Turnić, Potok i Maestral koji će zadržati u svom sastavu postojeće podcentre. Dječji vrtić Rijeka će u svom sastavu brojati sveukupno 121 odgojnu skupinu u kojima će biti smješteno prosječno 2.135 djece, te će imati oko 320 radnika.